Inari

Pielpajärven kirkko ympäristöineen

Kuvaus:

Inarin kappeliseurakunta perustettiin 1648 ja sen järjestyksessä toinen kirkko, Pielpajärven puukirkko rakennettiin Anders Abrahamsson Hellanderin johdolla 1754-60. Muodoltaan se on lähes tasavartinen ristikirkko, jonka läntisen ristivarren jatkeena on kellotapuli vuodelta 1765. Paanutetun vesikaton ristiharjasta kohoaa terävä piikki. Yksinkertaista kirkkosalia kattavat lautaiset tynnyriholvit. Kirkko jäi vakituisesta käytöstä 1880-luvulla. Pientä kirkkomaata ympäröi puuaita. Kirkko sijaitsee vaikuttavasti Ison Pielpajärven karussa maisemassa. Sen tuntumassa, kirkkokentällä on aiemmin sijainnut markkinapaikka ja kirkonkylä, joka muutettiin nykyisellepaikalleen 1880-luvulla. Kirkkotuvista ja pappilasta on havaittavissa maastossa vain maatuneita perustuksia.