Keminmaa

Kemin maaseurakunnan kirkot Kemijoen kulttuurimaisemassa

Kuvaus:

Kemijoen vaikuttavan kulttuurimaiseman osatekijöinä ovat Kemin maaseurakunnan kirkkorakennukset, vanha ranta-asutus sekä Isohaaran 1949 valmistunut voimalaitos (Frosterus & Gripenberg). Isohaaran varrella on Valmariniemen kalmisto ja kirkonpaikka. Arkeologiset kaivaukset ovat osoittaneet paikalla olleen kirkon jo 1300-luvulla. Kemijoen asutusmaisema jatkuu laajana kokonaisuutena koilliseen pitkin jokivartta.
-Kemin maaseurakunnan vanha, keskiaikainen kivikirkko on rakennettu vuoden 1520 vaiheilla. Se on maamme keskiaikaisista kivikirkoista pohjoisin ja lähes alkuperäisessä asussaan säilyneenä sen arvo poikkeuksellisen merkittävä. Runkohuoneeseen liittyvät pohjoissivulla sakarsito ja eteläsivulla asehuone. Länsipäädyssä on vaatimatonta tiilikoristelua. Kirkkosalia kattaa lautainen tynnyriholvi. Jo 1700-luvun lopulta käytöstä jäänyt kirkko on korjattu museokirkoksi, viimeksi 1977. Kirkkoon liittyy vanha, kivimuurin ympäröimä kalmistoalue monine hautamuistomerkkeineen.
-Kemin maaseurakunnan uusi kivikirkko rakennettiin 1824-27 (IK/C.L.Engel). Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko. Kirkkosali on kolmilaivainen. Kirkon ympärillä on vanha, kiviaidan rajaama kirkkomaa. Kirkon vieressä on vanha lainamakasiini 1860-luvulta sekä entinen pappila, jonka päärakennus on 1860-luvulta (L.I.Lindqvist).