Nokia

Pirkkalankylän kulttuurimaisema

Kuvaus:

Pirkkalankylä on ollut pitkälle uudelle ajalle saakka Suur-Pirkkalan keskus. Vanhan maantien varrella avautuu edustava viljelys- ja asutusmaisema. Peltojen keskellä maisemaa hallitsee hautausmaan ympäröimä Pirkkalan kirkko. Kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennuskantaa on Pirkkalankylän keskustassa Hiidenmäen rinteellä, Sapalassa, Kierikassa, Reipissä, Leukussa ja Mattilassa sekä Sikoisten Valkilassa. Alueen itäosassa muodostavat Sankilan kartanoalue sekä Tanilan ja Toosin tilat merkittävän maisemakohteen.
-Pirkkalan punatiilinen kirkko on rakennettu 1919-1920 (I. Launis). Malliltaan kirkko on basilikamainen pitkäkirkko, johon liittyy korkea länsitorni.
-Sankilan kartanon empiretyylinen päärakennus on 1820-luvulta ja pihaa rajaava väentupa vuodelta 1887. Asuinpihasta syrjässä on lukuisia talousrakennuksia. Kartanon puisto on vanhimmilta osin istutettu 1800-luvun keskivaiheilla. Pihaan johtaa maisemallisesti merkittävä koivukuja.
-Toosi on Tanilan kylän vanhimpia taloja. Uusrenessanssityylinen päärakennus on vuodelta 1893. Pihan ympärillä ovat hirsinen talli- ja luhtirakennus. Tien varrella sijaitseva hirsinen viljamakasiini on 1800-luvun keskivaiheilta.
-Eteläkoulu perustettiin 1887, jolloin myös koulurakennus valmistui. Pihasiipi on vuodelta 1918. Vuonna 1921 rakennettiin alakoulun viereen yläkoulu.
-Hiidenmäen nimi ja muinainen Neulakaivon uhrilähde osoittavat paikan olleen keskeinen jo pakanallisella ajalla. Lähellä sijaitsee Tanssikallio, joka on ollut perinteinen nuorison kokoontumispaikka. Viime vuosisadalla Hiidenmäki oli käsityöläisten ja itsellisten tupa-asutusaluetta. Tästä asutuksesta on yhä jäljellä pieni 1800-luvulla rakennettu mökki, joka on ollut taiteilija Lennu Juvelan kesämökkinä.