Ruovesi

Mustajärven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Ruovedeltä Virroille johtavan maantien itäpuolella avautuu kaunis kulttuurimaisema Mustajärven rannoilla. Erityisesti Kangaspeskan tilalla on säilynyt runsaasti vanhoja rakennuksia. Kankaan ja Peltolan rakennusryhmät ovat maisemallisesti arvokkaita.
-Kangaspeskan ulkoisesti hyvin säilynyt vanha savupirtti on nähtävissä maantien varrella. Pirtti on merkitty vuosiluvulla 1766. Myös yksi Kangaspeskan aitoista on samalta vuodelta. Lisäksi Kangaspeskassa on kaksi 1700- luvun ja kaksi 1800-luvun aittaa. Tilan päärakennus on uusittu.
-Mäkipeskan tila on kuulunut aiemmin mm. herännäisjohtaja Niilo Malmbergille ja talonpoikaissäädyn puhemiehelle Aukusti Mäkipeskalle. Tilalla on vanha aitta.
-Kankaan tilan vaalea uusrenessanssivuorattu päärakennus on vuodelta 1905. Ruskea vieraspytinki lienee vanhempi.
-Peltolan jugend-tyylinen päärakennus on vuodelta 1921 ja punamullattu vieraspytinki vuodelta 1903.