Virrat

Soininkylän kulttuurimaisema, Toisvesi

Kuvaus:

Toisveden Soininkylän maat on asutettu 1500-luvun kuluessa. Vanha kyläkeskus on säilynyt pienialaisena Soininjoen rannalla. Kylässä on erittäin paljon perinteistä rakennuskantaa, mm. Keski-Soini, Ylä-Soinin, Ala-Soinin ja Mäki-Kahilan tiloilla. Toisveden entinen kansakoulu on rakennettu 1890-luvulla. Lähellä koulua on Toisveden nuorisoseurantalo 1900-luvun alkupuolelta. Seuratalon rinteessä on ensimmäisen maailmansodan aikaisia maavarustuksia.
-Keski-Soinin kaksikerroksinen päärakennus vuodelta 1821 on seudun edustavimpia talonpoikaisen rakennuskulttuurin aikaansaannoksia. Rakennuksen hirsiseinät levenevät voimakkaasti ylöspäin. Vuoraus ja kaksikerroksinen kuisti ovat 1800- luvun jälkipuolelta.
-Myös Ala-Soinissa on vanha kaksikerroksinen päärakennus. Aittarivi on vuodelta 1774.
-Ylä-Soinin pitkä päärakennus ja kaksikerroksinen alatupa ovat tiettävästi 1700-luvulta. Paritupatyyppistä päärakennusta on jatkettu 1908. Alatuvan empire-tyylinen vuoraus on 1800-luvun alkupuolelta. Rakennuksessa on matala aumakatto. Rakennusryhmään kuuluu aitta vuodelta 1810, riihi samoilta ajoilta sekä sulkanurkkainen lato.
-Mäki-Kahilan päärakennuksen runko on 1700-luvulta ja myös vieraspytinki on vanha. Tien varressa sijaitsee talon sulkanurkkainen aitta vuodelta 1777. Aitan seinät levenevät ylöspäin.
-Lahden tilan sulkanurkkainen aitta on vuodelta 1770.