Virrat

Vaskiveden kylä ja kulttuurimaisema

Kuvaus:

Vaskiveden kylässä on säilynyt perinteistä rakennuskantaa ja ympäristö on arvokasta kulttuurimaisemaa erityisesti Pohjalampien ja Sieralammen ympäristössä.
-Vaskiveden vanha kansakoulu on 1890-luvulta.
-Moisio-Tyrkön kaksikerroksinen, punamullattu päärakennus on pohjalaismallinen ja ilmeisesti 1800-luvun keskivaiheilta.
-Tanhua-Tyrkön päärakennus lienee 1800-luvulta ja Ranta-Tyrkön jugend-tyylinen päärakennus 1900-luvun alusta.
-Ruusilan tilalla on perinteiseen talonpoikaiseen tapaan rakennettu päärakennus 1800- luvulta sekä vanha aitta, jonka seinässä on talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi.
-Poukan tilan päärakennus on rakennettu vanhimmilta osin 1700-luvun lopulla. 1800-luvun keskivaiheilla rakennusta jatkettiin kahdella kamarilla. Toinen asuinrakennus lienee 1800- luvun puolivälistä. Rakennusryhmään kuuluu aittoja sekä riihi, joka on entinen savupirtti.
-Jokelan kaksikerroksinen päärakennus on vuodelta 1867.
-Tyrkönlahden rannassa on 1920-luvulla rakennettu kirkkovenetalas. 14-hankainen kirkkovene on vuodelta 1880.
-Riihiniemessä sijaitsee vanha nuottakoppeli.