Ylöjärvi

Ylöjärven kirkko ympäristöineen

Kuvaus:

Ylöjärven puukirkko rakennettiin Mikko Roosin johdolla 1848-50 (IK/E. Lohrmann, A.F. Granstedt). Malliltaan se on länsitornillinen ristikirkko, jossa sisäkulmat on viistetty ja ristikeskusta kattaa suurikokoinen särmäkartio. Kirkon sisätiloja pienennettiin 1927-28 rakentamalla väliseinät poikittaisiin ristivarsiin. Viimeisin peruskorjaus suoritettiin 1965-66 (S. Rihlama). Tällöin palautettiin sisätila alkuperäiseen hahmoonsa. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa. Kirkkomaisemaan kuuluu samalla puolen maantietä sijaitseva Loilan koulu, joka on vuodelta 1888. Opettajan asuinrakennus on samalta ajalta. Ylöjärven kirkkoherranpappilan päärakennus on vuodelta 1860. Rakennusta jatkettiin pohjoispäästä 1900 ja 1932 valmistui arkisto-osa. Pappilaan liittyy pieni puisto. Räikän, Suojasen, Krankkulan ja Pietilän rakennukset muistuttavat kirkonkylän vanhasta asutuksesta. Räikän komea päärakennus vuodelta1825 on kärsinyt uuden kunnanviraston läheisyydestä. Rakennuksen itäpuolella on osittain säilynyt vanha puisto. Suojasen päärakennus on vuodelta 1899 ja Pietilän vuodelta 1901. Krankkula on entinen torppa, jonka päärakennus rakennettiin nykyiseen mittaansa 1866.