Turku

Ruissalon kulttuurimaisema ja huvila-asutus

Kuvaus:

Ruissalon saari on vanha kruunun metsästyspuisto, joka siirtyi Turun kaupungin hallintaan 1845. Kaupunki palstoitti saaren huvilatonteiksi ja yleiseksi ulkoilualueeksi promenadeineen, keilaratoineen ja ravintoloineen. Julkisen alueen keskuksena on Choraeuksen lähde, josta muodostettiin runoilija Mikael Choraeuksen muistomerkki 1849 (P.J.Gylich). Ruissalo on maamme huomattavin yhtenäinen 1800-luvun huvila-alue, jolla on kaikkiaan alun toistasataa arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta huvilaa. Yhdessä arvokkaiden tammilehtojen kanssa huvilat muodostavat laajan kulttuurimaisemakokonaisuuden Aurajoen suistossa. Ruissalon maisemakokonaisuuteen liittyvät myös vanhat huvilasaaret Iso-Pukki ja Pikku-Pukki.
-Villa Roma 1851 (G.T.Chiewitz).
-Villa Saaro 1851, (P.J.Gylich).