Simo

Simoniemen kylä

Kuvaus:

Simoniemen kylä on vanhastaan Simon keskus. Alueen kulttuurimaisema rakentuu kirkosta ja kylän vanhasta rakennuskannasta, vanhasta tiestöstä ja vaihtelevista viljelymaisemista.
-Simon koruton puukirkko on rakennettu 1846 (IK). Muodoltaan se on torniton pitkäkirkko. Erillinen, pohjalaistyyppinen kellotapuli rakennettiin Heikki Väänäsen johdolla 1773. Kirkkoa ja tapulia ympäröi vanha hautausmaa. Kirkon lähellä on museokäytössä oleva vanha lainajyvämakasiini.
-Simon edustava pappila on rakennettu 1902-03. Pihapiiriin kuuluvat aitta ja ulkorakennus.
-Pappilasta Pekkalaan johtavan maantien varrella on runsaasti vanhaa rakennuskantaa, mm. Ranta-Knihtilä ja Uusi-Knihtilä.
-Simoniemen vanha kansakoulu on 1890-luvulta.
-Vanhassa kalasatamassa on säilynyt kala-aittojen ryhmä. Kokonaisuuteen kuuluu Vanha-Knihtilän päärakennus vuodelta 1875.