Utsjoki

Mantojärvi

Kuvaus:

Utsjokivarren kulttuurimaisema on rakennuskannaltaan rikkainta Mantojärven kumpareisella länsirannalla, missä kirkko kirkkotupineen ja pappiloineen muodostaa vaikuttavan kokonaisuuden.
-Utsjoen kivikirkko rakennettiin valtion varoin 1850-53 (IK/E.B.Lohrmann). Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko. Julkisivut ovat harmaata graniittia lukuunottamatta tiilipintaista sakastia.
-Vanhan hautausmaan reunassa on Outsjoen vanhan, Pyhän Ulriikan kirkon hirsinen sakasti, joka on rakennettu 1776. Itse kirkko purettiin uuden kirkon valmistuttua.
-Utsjoen kirkkoherranpappilan edustava päärakennus rakennettiin valtion kustannuksella 1843 (IK). Pihapiiriin kuuluu joukko punamullattuja talousrakennuksia, joista vanhimmat ovat kaksi 1700-luvun aittaa.
-Mantojärven rantatörmällä sijaitsevat kirkkotuvat on rakennettu pitkämatkalaisten kirkossakävijöiden yöpymistiloiksi. Nykyiset hirsituvat ovat pääosin 1800-luvun alkupuolelta. Aikoinaan niitä oli yli kaksikymmentä, nyt on säilytetty ja osin palautettu 14 tupaa.