Kerimäki

Kerimäen kirkonseutu

Kuvaus:

Kerimäen suuri puukirkko hallitsee Puruveden rantamaisemaa. Kirkkokansa on tullut aikoinaan veneillään Jouhenlahden rantaan. Uudisrakentamisen myötä tämä historiallinen yhteys laiturin ja kirkon välillä on osin katkennut.
-Kerimäen puinen ristikirkko rakennettiin A.M.Tolpon ja T.J.Tolpon johdolla 1845-47 (A.F.Granstedt). Muodoltaan se on poikkeukselisen leveävartinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa neliömäiseltä attikalta suuri kupoli. Kirkkosali palautettiin 1972-75 alkuperäiseen asuunsa. Erillinen, alaosaltaan kivinen kellotapuli rakennettiin samaan aikaan kirkon kanssa. Kirkon ja tapulin ympäristö on mäntyvaltaista puistoa.
-Puruveden rannassa sijaitsee 15 venevajan rivistö. Ne ovat harvinainen jäänne aikoinaan tyypillisestä järviliikenteeseen liittyvästä rakentamisesta. Venevajoilta kirkolle johtavan raitin varrella on mm. nimismies Heikki Häyrysen Rauhalinna, joka lienee rakennettu 1910-luvulla. Pihasta johtaa saarnikuja Häyrysen perustamalle museoalueelle.