Inkoo

Inkoon kirkonkylän miljöö

Kuvaus:

Inkoon kirkonkylän maisemaa hallitsee yhä keskiaikainen kivikirkko Inkoonjoen rantamaisemassa. Uusi rakentaminen on sijoittunut kirkonkylän pääkadun varrelle ja taajaman länsiosiiin.
-Inkoon keskiaikainen, Pyhälle Nikolaukselle omistettu kivikirkko on rakennettu vanhimmilta osin jo 1200-luvun lopulla joten se lukeutuu Uudenmaan varhaiseen kivikirkkoryhmään. Kirkko sai nykyisen muotonsa 1400-luvulla, jolloin se laajennettiin ja holvattiin kaksilaivaiseksi. Itäisen päädyn tiilikoristelu on maassamme harvinaista tyyppiä. Kirkkosalin seinämaalaukset ovat 1400-luvun lopulta. Kirkkomaan laidalla sijaitseva kellotapuli on harmaakiviseltä alaosaltaan keskiaikainen. Kolminivelinen yläosa rakennettiin 1739-40 (J.F.Schultz).
-Inkoon kirkkoherranpappilan puinen päärakennus on vuodelta 1836. Se sijaitsee keskiaikaisella pappilanpaikalla. Puistomaisella tontilla on vanha aitta ja tien toisella puolen kivinavetta 1890-luvulta.
-Inkoonjoen länsirannalla sijaitsee Inkoon kotiseutumuseo Gammelgården, jonka pihapiiriin on koottu vanhoja talonpoikaisrakennuksia pitäjän eri kolkilta.