Inkoo

Fagervikin ruukinalue sekä ympäröivä kulttuurimaisema

Kuvaus:

Suuren Rantatien varrella sijiatseva Fagervikin rautaruukki on parhaiten säilyneitä ja edustavimpia ruukinympäristöjämme. Ruukki oli toiminnassa 1646-1902 ja sen kukoistuskautta oli 1700-luvun jälkipuolisko, jolloin Johan Hisinger omisti Fagervikin. Kartanon kivinen, kolmikerroksinen päärakennus rakennettiin 1762-73 (C.F. Schröder) ja matalammat sivurakennukset 1762-63. Ruukinkujan varrella sijaitseva puinen ruukinkirkko on vuodelta 1737 (J.F.Schultz). Alaosaltaan harmaakivinen, muutoin puinen kellotapuli on 1760-luvulta samoin kuin Hisinger-suvun hautakappeli, ja kirkkomaan muuri portteineen. Ruukinkujan puiset työväenasunnot ovat 1700-luvun alusta ja 1800-luvulta. Vanhoista tuotantorakennuksista ovat säilyneet kankivasarapaja vuodelta 1758, nippuvasarapaja vuodelta 1765, tinauspaja 1780-luvulta sekä vanha vesisaha 1890-luvulta. Ruukkikokonaisuuteen kuuluu lukuisia vanhoja talousrakennuksia sekä nykyisen päärakennuksen pohjoispuolella vanha, puinen päärakennus 1720-luvulta. Kartanoa ympäröivät laajat puistot, jotka periytyvät vanhimmilta osin 1700-luvulta. Lähinnä kartanopihaa on barokkityylinen puisto kasvihuoneineen. Pohjoispuolella levittäytyy laaja, englantilaistyyppinen luonnonpuisto, jossa on mm. pieni kiinalainen paviljonki 1780-luvulta. Ruukinalueeseen liittyy Fagervikenin lahden ja Backavikenin tuntumaan ryhmittyneet Hirdalin, Finnpadan ja Svenskbyn kylät vanhoine rakennuksineen ja viljelymaisemineen.