Karjaa

Mustionjoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Mustionjokilaakso muodostaa Karjaalla laajan yhtenäisen maisemakokonaisuuden Kyrksjön ja Päsarbyträsketin välillä. Viimeksimainitun järven ympärillä maisema muodostaa oman kokonaisuuden. Joen varrella on kaikkiaan kaksitoista kylää viljelyksineen. Kylät ovat maisema-alueen pohjoisreunalla menettäneet alkuperäisen yhtenäisen ilmeensä.
-Mjölbollstan kylämäki sijaitsee laajojen viljelyaukeiden ympäröimänä joen itärannalla. Rakennuskanta on vaihtelevan ikäistä vanhimpien talojen ollessa 1700-luvulta.
-Sannäsin kylä sijaitsee joen mutkassa. Kylärakenne on varsin hajanainen, mutta kiemurteleva soratie yhdistää talot kauniiksi kokonaisuudeksi. Vanhoja asuinrakennuksia on mm. Ehrsin, Jurkan ja Skräddarsin tiloilla.
-Päsarbyträsketin rannalla sijaitsevan Junkarsborgin keskiaikaisen linnan rauniot antavat maisemalle ajallista syvyyttä.