Kirkkonummi

Vitträskin järven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Vitträskinjärven rannoista muodostui vuosisadan alussa huomatta kulttuurin kehto. Ensimmäisenä tuolloisen erämaajärven rannalle nousi vuosina 1902-03 arkkitehtikolmikko Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen yhteinen taiteilijahuvila Hvitträsk. Tämä osin graniitti-, osin hirsirakenteinen suuri ateljeeasuinrakennus kohoaa jyrkän rinteen laella. Hvitträsk on kiinteine sisustuksineen aikakautensa huomattavimpia kokonaistaideteoksia. Huvilan pohjoistorni tuhoutui tulipalossa 1922 eikä sitä sen jälkeen palautettu alkuperäiseen asuunsa. Muutoinkin rakennus on muuntanut alkuperäistä luonnettaan jo varhain. Alkuperäiseen huvilasommitelmaan kuulunut piharakennus, ns. Musta talo on muutettu ravontolaksi 1970-luvulla. Hvittorpin suuri hirsihuvila kohosi Vitträskinjärven etelärannalle 1902-03 (Gesellius, Lindgren & Saarinen). Rakennutajana oli kauppias Westerlund. Hvittorpin itäpuolella on useita muita vuosisadan alun huviloita. Järven rannassa lähellä Hvitträskiä on esihistoriallinen kalliopiirros, jonka Jean Sibelius löysi 190?. Vitträskinjärven näkymiin liittyy myös järven pohjoisrannalla sijiatsevan Rauhalan tilan vanha rakennusryhmä, jossa kaksikerroksinen päärakennus 1700-luvun lopulta. Kokonaisuuteen kuuluu kuusi muuta asuinrakennusta sekä lukuisa joukko talousrakennuksia.