Kirkkonummi

Haapajärven kulttuurimaisema

Kuvaus:

Kirkkonummen pohjoisella järviylängöllä sijaitseva Haapajärvi ja sen rannoilla sijaitseva samanniminen kylä peltoineen muodostaa laajan yhtenäisen kulttuurimaiseman. Järven itäpuolitse kulkee vanha Vihdintie, jonka varrella on vanhoja tiloja. Kylän suomenkielisellä väestöllä oli oma kappeli jo 1700-luvun keskivaiheilla. Nykyinen puinen kyläkirkko on rakennettu samalle paikalle 1823. Muodoltaan se on päätytornillinen ristikirkko. Kirkon lähellä on runsaasti vanhaa rakennuskantaa.
-Järven luoteisrannalla sijaitseva Eriksgårdin kartano on ollut keskiajalla säteritila. Vuosina 1924-55 tilalla on toiminut maatalouskoulu. Kartanon puinen päärakennus on vuodelta 1860. Puistomaista pihaa rajaavat lisäksi kaksi sivurakennusta, joista vanhempi on ilmeisesti 1700-luvulta. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi joukko vanhoja talousrakennuksia. Varsinainen talouspiha on maantietä reunustavan lehmuskujan toisessa päässä.
-Järven itärannalla sijaitsevan Navalan kartanon puinen päärakennus on vuodelta 1870. Pihapiiriä rajaa toinen 1800-luvun asuinrakennus.