Mikkeli

Hallitustori ympäristöineen

Kuvaus:

Hallitustorista muodostui Mikkelin läänin hallinnollinen keskus kun lääninhallitus ja maaherran residenssi sijoitettiin 1843 torin varrelle. Yhdessä Kirkkokadun akselin kanssa tori kokoaa Mikkelin keskeiset julkiset rakennukset.
-Lääninhallituksen kaksikerroksinen kivitaloon vuodelta 1843 (1839, C.L.Engel). Maanmittauskonttoria varten rakennettu yksikerroksinen siipirakennus on 1850-luvun alusta (E.B.Lohrmann). Toinen siipirakennus on vuodelta 1938 (M.Välikangas).
-Puiston ympäröimä Mikkelin kaupungintalo on vuodelta 1912 (S.A.Lindqvist). Alkuaan kaksikerroksista kivirakennusta korotettiin kerroksella 1947.
-Linja-autoaseman klassistiset porttirakennukset vuodelta 1930 (A.Ekman) antavat torille voimakkaan aksiaalisen ilmeen. Torinkulmassa on kaksi edustavaa funktionalismin kauden liikerakennusta Jamankulma vuodelta 1938 (M.Välikangas) ja Suur-Savo vuodelta 1940 (A.Elg). Linja-autoaseman pohjoispuolella kaupunkitila jatkuu Kirkkopuistona.
-Mikkelin tuomiokirkko rakennettiin peittämättömästä tiilestä 1896-97 (J.Stenbäck). Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko. Kolmilaivainen kirkkosali uusittiin 1954-55 (M.Välikangas). Kirkkopuistosta laskeutuvat monumentaaliset graniittiportaat alas Hallituskadulle.
-Kirkkokadun toisena päätteenä on Mikkelin rautatieasema, joka on rakennettu 1886-88. Asemarakennusta on laajennettu 1902 ja 1925.