Pohja

Billnäsin ruukinalue ja Mustionjoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Carl Billsten perusti Billnäsin rautaruukin 1641 ja rakensi paikalle masuunin ja kaksi kankivasaraa. Ruukki eli voimakkaiden uudistusten aikaa 1700-luvun jälkipuolella ja 1898 siitä muodostettiin osakeyhtiö. Rautatuotteiden lisäksi Billnäs on tullut tunnetuksi puukalustetuotannostaan, joka käynnistyi viime vuosisadan loppupuolella.
-Mustionjoen varrella sijaitsevan ruukinalueen rakennuskanta ulottuu 1700-luvulta 1900-luvulle. Työväenasuntoja on säilynyt edustavasti eri ajanjaksoilta. Edustavimmat ruukinkadut ovat kallioisen Hammarbergetin juurella, jossa seppien asuinrakennukset ovat 1700-luvulta. Joen etelärannalla on toinen ruukinkatu, jossa vanhin asuintalo on 1700-luvulta, loput 1840-luvulta. Suuri osa ruukin rakennuksista on vuoden 1775 palon jälkeiseltä ajalta. Ruukin konttori on 1770-luvulta ja läheiset karjasuojat ja talli 1880-luvulta. Vanhan ruukinkartanon paikalla sijaitsee Lars Sonckin suunnittelema linnamainen Villa Billnäs vuodelta 1917.
-Joen rannassa sijaitsevista tuotantorakennuksista on säilynyt 1770 muurattu mylly sekä niin ikään luonnonkivistä muurattu kankirautamakasiini vuodelta 1788. Voimalaitos ja patorakenteet ovat 1920-luvulta (W.Aspelin). Kosken etelärannalla ovat ruukin uudemmat tuotantorakennukset. Tiilisen manufaktuuripajan vanhin osa on tosin 1700-luvulta, mutta sitä on lisärakennettu useaan otteeseen. Puusepänverstas on vuodelta 1896. Ns. Ylä-Nikkari on vuodelta 1918 ja tiilinen karkaisimo vuodelta 1901. Teräsbetonirunkoinen korjaustyöpaja rakennettiin 1915-16.