Bromarvin kirkonkylä

Kuvaus:

Bromarvin merellinen kirkonkylä sijaitsee pitkänä nauhamaisena muodostelmana kannasta seuraavan maantien varrella. Kirkon kohdalla kannas kaventuu huomattavasti. Oman lisänsä Bromarvin kirkonkylän maisemaan antavat sen monet vanhat täysihoitolat ja huvilat.
-Bromarvin vanha puukirkko paloi 1979 ja sen paikalle rakennettiin uusi kirkko 1985? (C-J.Slotte). Vanha kellotapuli on vuodelta 1772 (I.Grahn). Vanhan kiviaidan ympäröimällä hautausmaalla on Riilahden kartanon hautakappeli 1800-luvun alkupuolelta. Lähellä sijaitseva hirsinen pitäjänmakasiini on 1860-luvulta.
-Kirkonkylä vanha kansakoulu on vuodelta 1884. Koulua vastapäätä on kirkonkylän vanhin liikerakennus, jota on myöhemmin laajennettu 1800-luvun asustaan.
-Bromarvin kirkonkylästä muodostui 1890-luvulla merkittävä kesänviettokeskus. Padvaan johtavan tien varrelle kohosi ajanmukaisia hirsihuviloita, ensimmäisinä senaattori Hornborgin Furutorp ja Leo Mechelinin huvila (H.Neovius). Bromarvin rusthollin mailla on joukko pienempiä huviloita 1900-luvun alusta. Yksityishuviloiden rinnalle nousi joukko täysihoitoloita, joista merkittävin Tallmo ja ehkä merkillisin Enso-pahvilla vuorattu Sandås.
-Bromarvin seurantalo (Hembygdens Väl i Bromarv) on rakennettu vuosisadan vaihteessa ja laajennettu nykyiseen asuunsa 1920-luvulla.
-Bromarvin rusthollin päärakennus on vanhimmilta osin vuosilta 1796 ja 1836. Tätäkin vahempi on entinen voudin asuinrakennus. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi 1800-luvulla rakennettu harmaakivinavetta ja kaksi hirsistä asuinrakennusta.