Skogbyn entinen ruukinalue ja patolammet

Kuvaus:

Fagervikin ja Billnäsin rautaruukkien omistaja Carl Billsten nuorempi perusti 1682 Skogbyn masuunin, josta rauta toimitettiin näille ruukeille. Paikan valintaan vaikutti Ruotsista tuotavien rautamalmilastien helppo purettavuus hyvällä satamapaikalla. Nykyinen, alaosaltaan harmaakivinen ja yläosaltaan tiilinen masuuni on vuodelta 1789 ja se on siten yksi harvoista säilyneistä masuuneistamme. Masuuniin liittynyt puhalluskone on vuodelta 1856. Ylemmän masuunilammen harmaakivipato on vuodelta 1780. Sen alapuolella on vanhan kivisen myllyn rauniot. Ruukin konttorirakennus on vuodelta 1783. Ympäristössä on runsaasti erilaisten ruukin toimintaan liittyneiden rakennusten ja rakenteiden raunioita sekä joitakin vanhoja työväenasuntoja.