Ilomantsi

Ilomantsin kirkkomaisema

Kuvaus:

Ilomantsin muutoin voimakkaasti uusiutuneessa keskustassa muodostavat luterilainen ja ortodoksinen kirkko ympäristöineen arvokkaan ja poikkeuksellisen kulttuurimaiseman. Kirkkojen välisellä vanhalla maantiellä on merkittävä osuus kirkkomaisemassa.
-Ilomantsin luterilainen puukirkko on rakennettu 1796. Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa lanterniiniin päättyvä kupu. Ristivarret kaventuvat voimakkaasti ulospäin. Kirkkosalin holvien maalauskoristelu on vuosilta 1830-32 (S.Elmgren). Kirkko korotettiin ja laajennettiin 1933 (J.Viiste). Erillinen kellotapuli vuodelta 1803 uusittiin samalla. Kirkkoon liittyy v anha hautausmaa, jossa on kaksi hautakammiota n. vuodelta 1800.
-Ilomantsin ortodoksinen, profeetta Eliaalle pyhitetty puukirkko on rakennettu 1891-92 (D.Sadovnikov). Ristikirkkoon liittyvät sipulikupoliset länsitorni, päätorni ja neljä pienempää tornia. Järven rannalla sijaitseva ortodoksisen seurakunnan pappila on rakennettu 1800-luvun alkupuolella ja jatkettu 1900-luvun alussa.
-Kokonniemessä on vanha ortodoksinen kalmisto.