Joensuu

Länsisataman puistomiljöö

Kuvaus:

Vuoden 1848 asemakaavassa (C.W.Gyldén) Pielisjoen rantaan oli kaavoitettu puistovyöhyke. Länsisataman puisto istutettiin 1850-luvulla ja uusittiin 1880-luvulla (G.A.Dahlström). Puistovyöhykkeellä sijaitsevat kaupungin julkiset rakennukset: kaupungintalo ja entinen tyttökoulu. Puiston eteläosassa on tullikamarin taloryhmä. Kaupungin keskustan suuntaan Länsipuiston rajaavat Rantakadun vanhat talot. Joen puolella tämä kaupunkimaisema jatkuu kanavan, Niskasaaren ja Ilosaaren suuntaan.
-Joensuun kaupungintalo on rakennettu arkkitehtuurikilpailun tuloksena 1911-14 (E. Saarinen). Julkisivuiltaan se on tummaksipoltettua punatiiltä. Rakennusta dominoi korkea torni, joka liittyy muodoltaan Helsingin asemarakennukseen ja Lahden kaupungintaloon.
-Rantakatu 2; Tullikamari, joka aiemmin toimi pakkahuoneena, on rakennettu 1910 (P.Uotila). Arkadikatoksella varustettu puinen pakkahuone on vuodelta 1897.
-Rantakatu 8;Entinen tyttökoulu, nykyinen kirjasto on rakennettu 1912-13 (M.Schjerfbeck). Punatilirakennuksessa kiintyy huomio päätyjen porrasaiheisiin.
-Rantakadun varrella on säilynyt vanhaa rakennuskantaa kahdessa korttelissa välillä Rantakatu 9- Rantakatu 15. Vanhimmat rakennuksista ovat viime vuosisadan keskivaiheilta, kaupungin syntykaudelta.