Outokumpu

Outokummun vanha kaivosalue

Kuvaus:

Outokummun kuparimalmi löydettiin tämän vuosisadan alussa ja varsinainen kaivostoiminta pääsi alkamaan 1913. Suurtuotanto kaivoksessa alkoi vuosina 1927-28, miltä ajalta on myös suurin osa kaivosalueen nykyisestä rakennuskannasta, mm. vanha kaivostupa, murskaamo ja nostotorni, nostokonehuone ja rikastamo sekä vanha voima-asema. Useimmat rakennuksista ovat arkkitehti W.G.Palmqvistin suunnittelemia. Vanha kaivoskonttori ja sairaala ovat vuodelta 1913 ( U.Ullberg) ja uusi konttori vuodelta 1939 (U.Ullberg). Kaivosalueen läheisyydessä on runsaasti työväenasuntoja eri kausilta. Outokummun pitkulaisen malmisuonen päälle rakennettiin 1930- ja 1950-luvuilla kaksi muuta kaivostornia, Mökkivaara ja Keretti. Tuotannon lakattua asteittain vanhalla kaivosalueella avattiin 1982 Outokummun kaivosmuseo.