Kempele

Kempeleen kirkonseutu

Kuvaus:

Kempeleen kirkolta Kuivalaan johtavan tien varrella on säilynyt kirkon lisäksi monia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia. Uudisrakentaminen on kuitenkin osin muuttanut tätä perinteistä näkymää.
-Kempeleen puukirkko on rakennettu todennäköisesti 1688-91. Muodoltaan se on tukipilarirakenteinen, päätytornillinen pitkäkirkko. Torni päättyy korkeaan, piikkimäiseen huippuun. Vesikatto ja torni ovat paanutetut. Kirkkosalin arvokas maalauskoristelu on vuosilta 1785-86 ja 1795 (M.Toppelius). Erillinen kellotapuli on rakennettu Heikki Väänäsen johdolla 1768-69. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.
-Kempeleen kotiseutumuseon, Marttilan, alueella on alkuperäisellä paikallaan entinen ruotuväkirykmentin komentajan virkatalo Hovila, jonka päärakennus on vuodelta 1886. Myös navetta ja talli ovat 1800-luvun loppupuolelta. Alueelle on lisäksi siirretty kymmenkunta vanhaa rakennusta eri puolilta Oulun seutua.
-Raitin varrella sijaitsevat lisäksi Junttilan vanha päärakennus, maatalousoppilaitoksen rakennusryhmä sekä useita vanhoja asuin- ja ulkorakennuksia.