Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Information om bilderna
JOKA
Veikko Huovinen
VAD ÄR JOKA?
JOKA - SAMLINGARNAJOKA - AKTUELLTJOKA - KONTAKTUPPGIFTER

Helge Heinonens samling


Helge ”Hele” Heinonens (född 14.9.1922 i Nastola, död 21.10.2012 i Vääksy) karriär tog honom från kemigraf i ett boktryckeri till medlem i en kameraförening och så småningom till en självlärd, ansedd expert inom pressbildsbranschen.  Redan på 1950-talet då Heinonen arbetade som kemigraf vid tidningen Keskisuomalainen fotograferade han för Helsingforstidningar, bland annat tidskriften Urheilun Kuva-aitta. Åren 1957–1963 fotograferade han för tidskriften Kuluttaja. De sista 21 åren innan han gick i pension arbetade han vid tidskriften Apu. På 1960- och 1970-talet satsade tidskrifterna på pressbilder och Heinonen fick möjlighet att göra reportage såväl i hemlandet som utomlands. Hans samling skildrar den finländska vardagen och fester, stora nyhetshändelser som ”de åtta dödsskotten”, Mauno Koivisto i kälkbacken och omfattar även personbilder av till exempel Väinö Tanner, Pentti Saarikoski, Kalevi Keinänen och Anne Pohtamo. Heinonen fotograferade mycket även naturen.
Helge Heinonen deltog aktivt i både inhemska och utländska fotograferingstävlingar och kom ofta på prispallen. Ett av hans mest kända fotografier är fotot av stavhopparen Paavo Nikula från 1961. Med det kom han på delad förstaplats i tävlingen Årets pressbild. Heinonens fotografier har också varit utställda på ett flertal utställningar. Han beviljades konstnärspension 1984.
Journalistiska bildarkivet JOKA erhöll Helge Heinonens samling 2015. Heinonens arbetsrum i Asikkala i Vääksy var fullt med negativ och dior. Eftersom Heinonen var intresserad av mörkrumsteknik finns det tiotals svartvita råkopior i samlingen. Samlingen har ännu inte organiserats.

Arbetare breder ut asfalt

Tapani Kansa
Seija Simola
Heikki Kinnunen
Urho Kekkonen
Tapani Kansa

Seija Simola
Heikki Kinnunen
Urho Kekkonen
Armi Kuusela-Williams
En kärra i Namibia
New York
Helge Heinonen video
Armi Kuusela-Williams
En kärra i Namibia
New York
Titta på videorna >>>


 SidkartaSenast uppdaterad 16.9.2016
© Museiverket