Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg

Historiska samlingar


Jackarby gårds sal från 1760-talet. Foto: Museiverket.Aftonklänningen från 1930-talet. Foto: Museiverket. Teekanna, rokoko. Foto: Timo Syrjänen Till Finlands nationalmuseums historiska samlingar hör cirka 135 000 föremål, som berättar om finländarnas materiella kultur från medeltid till nutid. Samlingarnas traditionella tyngdpunktsområden är ståndskulturen och de kyrkliga föremålen. Typiska föremål är t.ex. möbler, dräkter och andra textilier, glas-, porslins och silverföremål, smycken, porträtt och vapen. Modern kultur företräds av många nya föremålstyper. Till de historiska samlingarna räknas även alla utgrävningsfynd från historisk tid.

Förutom i Nationalmuseum, visas föremål som tillhör samlingarna dessutom i Museiverkets herrgårdsmuseer i olika delar av landet.

Samlingarna kompletteras genom donationer och inköp. Både enskilda föremål och större helheter tas emot som donationer. Exempelvis Armfeltska samlingen, Claës Norstedts glassamling och Collection Vera Saarela, som innehåller ryskt porslin, är stora donationssamlingar. Ansvarsområdets forskare verkar förutom i uppgifter, som anknyter till samlingarnas administration och skötsel, även som experter på materiellt kulturarv. De producerar forskningskunskap om det och ger guidning i frågor, som handlar om samlingarna eller det materiella kulturarvet. Forskarna ansvarar även för frågor, som angår regler om föremålsexport.

I det historiska ansvarsområdets utrymmen kan kunderna använda sig av samlingens föremålskataloger och specialkartotek, fotografiskt material i anknytning till föremålen och handbiblioteket samt det topografiska arkivet, där det ingår rikligt med bl.a. material i anknytning till kyrkliga föremål.

Ytterligare information / Samlingar och undersökning


VK 6180 47

Månadens föremål


Hvitträsk Ruokasali

Partage Plus -projektet


Galleriinteriör av Frans (II) Francken (1581-1642) och ateljé tillhör Enckellska samlingen i Finlands nationalmuseum. Foto: Museiverket/Hanna Palonen (2009)

ProveniensforskningenTohvelinmalliset mokkasiinit

Finna


Finna är en sökportal som samlar material från olika arkiv, bibliotek och museer. Innehållet utökas kontinuerligt.

I Finna kan du också bläddra och läsa i flera hundratusen

Balklänning 1880-talet. Foto: Jan Lindroth

Festklänningar-webbutställning


Nu har du tillfälle att bekanta dig med 36 eleganta festklänningar. De är exempel på hur parisiskt haute couture påverkade det finlandska klädmodet. De är också ett tecken på det finländska hantverkets livskraft och höga nivå och vittnar om kvinnornas outsinliga uppfinningsförmåga speciellt under svåra tider.

Du kommer också att lägga märke till förändringarna i festmodet och samtidigt förekommer en viss tidlöshet. En del detaljer upprepas cykliskt - t.ex. midjelinjen, som har varierat under årens lopp.Pajari 4

Tillstånd för utförsel av kulturföremål


För att bevara den värdefullaste kulturegendomen har man I Finland genom lagstiftning begränsat utförseln av vetenskapligt, konstnärligt och historiskt värdefulla föremål. Museiverket är allmän tillståndsmyndighet. Utförseltillstånd för nationella kulturföremål handläggs även av nio museer. Utförseltillstånd för konstverk handläggs av Statens konstmuseum.

Ytterligare information om tillstånd för utförsel

 SidkartaSenast uppdaterad 18.1.2018
© Museiverket