Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Vedenalainen puisto Gustav Adolf
Bild: Museiverket
Suomeksi | In English

Helsingfors undervattenspark Kronprins Gustav Adolf


Östersjöns första undervattenspark byggdes år 2000 framför inloppet till Helsingfors på ett linjefartygs vrak som kallas Kronprins Gustav Adolf. Museiverket är ansvarigt för parken. Samarbetsparter, som svarar för parkens underhåll är Sea Safety Scandinavia Oy och Helsingfors stads idrottsverk. Inträdet är fritt till vrakparken.

Parken är markerad med en boj, vid vilken båten kan förtöjas. Vrakområdet omges med ett guidande rep av en informationsstig, längs vilken det finns skyltar som berättar om Kronprins Gustav Adolfs historia och fartygets konstruktion. I vrakets för och akter finns det uppstignings- och nedstigningsrep för dykare. Målet med undertvattensparker är att hjälpa besökare att inse och tolka vad de ser, från en oordnad plankhög kan man tolka ett gammalt krigsfartyg som ett minne av händelser i det förflutna. Vrakparken hjälper att förstå Östersjöns enorma potential som ett unikt ”undervattens friluftsmuseum”, där tusentals olika vrak har bevarats.

Dykning i parket


Innan man dyker ska man läsa igenom ordningsreglerna för parken och bekanta sig med en karta som utarbetas för dykare. Mer information finns på undersidorna till denna sida (se länkfältet till vänster på sidan).

Vraket av Gustav Adolf är beläget i Helsingfors stads vattenområde, cirka 3,5 sjömil syd-sydväst från Gråhara fyr. Koordinaterna för parken är (WGS84) 60°03.010 N, 24°55.445 E.

Djup: 19–21 meter, morän-/sandbotten, i regel inga farliga eller menliga strömmar, sikt 1–10 meter, normalt 4–6 meter.

Inträdet är fritt till parken. I parken rör man sig längs en repstig under vattnet. Man kan bekanta sig med vraket på så nära håll som det är möjligt utan att skada vraket.

De stora fartygen som passerar parken kan orsaka höga svallvågor. Därför borde någon alltid sitta kvar i båten medan de andra dyker. Museiverket önskar er trygga dykningar.

Förfrågningar om vraket besvaras av forskare Riikka Alvik vid Museiverket, tel. 0295 33 6220 eller Minna Koivikko, tel. 0295 33 6215 eller samarbetsparter Sea Safety Skandinavia Oy, tel. 09 454 4600.

Parken är nu stängt för vinter. Öppnas igen för sommaren 2018.
Helsingfors undervattenspark - Kronprins Gustav Adolf
En video producerad av Ocean Vision Oy:s/Petteri Viljakainen och Markus Rikala där skådespelaren Ville Haapasalo berättar historien om Kronprins Gustav Adolf och dyker till vraket. Videon är på finska.
Titta på videonUndervattenspark Kronprins Gustav Adolf
Video om vrakparken


 SidkartaSenast uppdaterad 9.11.2017
© Museiverket