Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Den skickligt restaurerade Ekudden öppnas

Den skickligt restaurerade Ekudden öppnas


Urho Kekkonens museum Ekudden öppnas för allmänheten efter två års restaurering lördagen den 31 mars 2012. De restaurerade lokalerna betjänar museiverksamheten allt bättre, och samtliga lokaler som är öppna för allmänheten är nu lättillgängliga. På Ekudden arrangeras utställningar och olika slags evenemang och nu är det även möjligt att hyra museilokaler, inklusive den riksberömda bastun, för privatbruk.

Pressbilder


Under Ekuddens restaureringsprojekt gick man igenom samtliga byggnader på tomten. De genomförda åtgärderna baserar sig på undersökningar och utredningar som har gjorts om byggnadernas historia och särdrag.

Fasader av ljus jugend – interiörer i moderna material
Tamminiemi ulkokuva
Foto : Museiverket/Soile Tirilä (V1:1)

Huvudbyggnadens fasader återställdes närmare den ursprungliga jugendexteriören. Den ursprungliga ljusröda färgen är ljus och framhäver byggnadens arkitektur.

Interiören i museet är mestadels resultatet av 1970-talets renoveringar. De latexmålade väggytorna och möblerna av spånskiva utgjorde ett speciellt konserveringsobjekt. På Ekudden konserverades moderna ytmaterial i en större utsträckning än någonsin tidigare i Finland. Man var tvungen att prova sig fram till lämpliga konserveringsmetoder och konserveringsmaterial.

Den grundrenoverade Ekudden är nu också allt mer lättillgänglig. Samtliga lokaler som är öppna för allmänheten är tillgängliga. I den norra ändan av huvudbyggnaden finns en lyftanordning som underlättar ingången och det har byggts en hiss mellan första och andra våningen. Därmed är musei- och utställningslokalerna på båda våningarna nu tillgängliga för alla. Också kaféet, museibutiken och biljettförsäljningen har en lättillgänglig ingång.  Där finns det även en lättillgänglig kundtoalett. Personalen har tidsenliga kontorsutrymmen och personalutrymmen på den tredje våningen, med andra ord på vindsvåningen på Ekudden.

Finlands efterkrigshistoria är levande på Ekudden

Ekudden är en unik symbol för makt och inflytande som kombinerar värdighet med anspråkslöshet. Museiguidningar, växlande utställningar och föreläsningar berättar om Rytis, Mannerheims och Kekkonens presidenttid och belyser Finlands efterkrigstida historia. Kommande utställningar presenterar vändpunkter i Finlands närhistoria och ger närmare information om de presidenters personligheter och verksamhet som har bott på Ekudden.  

På Ekudden arrangeras utöver utställningar också föreläsningar, konserter och matinéer. Till exempel i april arrangeras två konserter där man får höra sånger av Franz Schubert och Kalle Holmberg läsa Kekkonens kvarnbrev. Också en guidning på museet ingår i konsertbiljettens pris.

Utöver de rum och lokaler som redan tidigare har varit öppna för allmänheten kan gästerna nu också besöka Ekuddens kök där även en del av köksutrustningen finns utställd.

Möte, fest eller bastukväll på Ekudden
 
Den restaurerade Ekuddens lokaler kan nu även hyras för olika evenemang, till exempel för möten, seminarier, mottagningar och konserter. Också Ekuddens legendariska bastu hyrs nu ut. Bastun rymmer 12 personer som får njuta av dess unika stämning och ljuva värme. Till samma pris ges också information om bastuns historia och en guidning på museet.

Parken är öppen även för fritidsmotionärer

Också den omkringliggande parken på Ekudden restaureras under den kommande sommaren och utöver museibesökare är även fritidsmotionärer välkomna till parken. I parken fälls träd som är i dåligt skick och försvunna gångstigar återställs. I parken placeras också gamla fotografier som berättar om Ekuddens historia.

Den äldsta byggnaden på tomten, det lilla lusthuset i empirestil som byggdes i början av 1800-talet och som står i mitten av parken har också restaurerats. Det förfallna lusthuset som fordrats med spannskivor på insidan visade sig vara en byggnadshistorisk skatt. Restauratörerna hittade sammanlagt 18 olika ytlager och också färgen hade ständigt ändrats. De olika färgningsskeden på insidan av lusthuset har gjorts upp till en multimediaframställning som museibesökarna kan bekanta sig med.  

Ytterligare information:
- Om museiverksamheten: museiföreståndare Aino-Maija Kaila, tfn 040 128 6362, aino-maija.kaila@nba.fi
- Om restaureringen av museet: överintendet Selja Flink, tfn 040 128 6161, selja.flink@nba.fi


Ekudden på webben

Pressbilder


Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.


Tamminiemi ulkokuva

Ekuddens fasad har återfått sin ursprungliga ljusröda färg. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:1).
Tamminiemi eteinen

Vid restaureringen av Ekudden har man också fäst uppmärksamhet vid lokalernas tillgänglighet. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1.2).
Tamminiemi alakertaa

Salen i nedre våningen hyrs i fortsättningen också ut för privatbruk. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:3).
Tamminiemi Urhon työhuone

Presidentens arbetsbord ser fortfarande ut som det gjorde under Urho Kekkonens presidentperiod. Till höger Senator-bordslampa av Lisa Johansson-Pape. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:4).
Tamminiemi keittiö

Nu kan museibesökare även bekanta sig med Ekuddens kök. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:5).
Tamminiemi yläkerta pallotuoli

Eero Aarnios Bollstol fångar blicken i vardagsrummet på bostadsvåningen. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:6).
Tamminiemi Sylvin makuuhuone

Bruna toner är dominerande i Sylvi Kekkonens sovrum. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:7).
Tamminiemi Urhon pukeutumishuone

I omklädningsrummets inredning ingår Urho Kekkonens våg och spatserkäpp. Foto: Soile Tirilä, Museiverket (V1:8).


 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket