Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Föremålen på Hvitträsk digitaliseras som en del av ett europeiskt storprojekt

Föremålen på Hvitträsk digitaliseras som en del av ett europeiskt storprojekt


Finlands nationalmuseum deltar i ett tvåårigt projekt som inleddes i mars 2012. I projektet ingår digitalisering av ca 75 000 art nouveau/jugendföremål. I projektet som fått namnet Partage Plus deltar 24 museer runt om i Europa. Av Nationalmuseets samlingar digitaliseras under projektet föremål och bilder från Hvitträsk.

Resultat från projektet kan beskådas redan i början av 2012 i Europeana, som är en sameuropeisk samlingsdatabas.

Förutom traditionell digitalisering är ett av projektets mål att skapa 3D-bilder av ca 2 000 föremål. Visualiseringen utförs med hjälp av tyska Steinbichler Optotechnik GmbH. När projektet avslutas kan man i Europeana se ca 100 föremål från Hvitträsk tredimensionellt.

Hvitträsk som finns i Kyrkslätt är ritat av arkitekterna Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen. Hvitträsk byggdes åren 1901–1903. Byggnaden var förutom arkitekternas gemensamma ateljé dessutom hem för familjerna Saarinen och Lindgren. Hvitträsk som är uppfört i nationalromantisk stil anses utgöra ett centralt konstverk för art nouveau-perioden. I Hvitträsk finns det fortfarande gott om föremål som ingick i den ursprungliga interiören och de ursprungliga inventarierna. Bland dessa kan nämnas möbler som ritats av Eliel Saarinen, ryor från början av 1900-talet samt finska och tyska kopparföremål.

Projektet Partage Plus har fått finansiering från stödprogrammet ICT PSP (ICT Policy Support Programme) till EU:s ramprogram för konkurrenskraft och innovation

Partage Plus-projektets webbsidor

Ytterligare information: amanuens Ismo Malinen, Finlands nationalmuseum, tfn 040 128 6382, ismo.malinen@nba.fi

Hvitträsks webbplats
Europeana-portalen
Uppgifter om Europeana på finska


Pressbilder


Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.
Ett kopparkärl som tillverkats i Württembergische Metallwarenfabrik i Tyskland ungefär 1900. Kärlet är dekorerat i typisk Art nouveau-stil. Bild: Markku Haverinen, Museiverket

Stol från Hvitträsk ritad av arkitekt Eliel Saarinen, 1902/1903 Bild: Markku Haverinen, MuseiverketEtt kopparkärl som tillverkats i Württembergische Metallwarenfabrik i Tyskland ungefär 1900. Kärlet är dekorerat i typisk Art nouveau-stil. Bild: Markku Haverinen, MuseiverketEldstaden i stugan i Hvitträsk. Bild: Markku Haverinen, MuseiverketMatsalen i Hvitträsk. Bild: Markku Haverinen, Museiverket
Stol från Hvitträsk ritad av arkitekt Eliel Saarinen, 1902/1903 Bild: Markku Haverinen, Museiverket (V122).
Ett kopparkärl som tillverkats i Württembergische Metallwarenfabrik i Tyskland ungefär 1900. Kärlet är dekorerat i typisk Art nouveau-stil. Bild: Markku Haverinen, Museiverket (V123).
Eldstaden i stugan i Hvitträsk. Kaklen är tillverkade i Andsténs kakel- och fajansfabrik och skyddsplåten av koppar är ritad av O. W. Ehström. Bild: Markku Haverinen, Museiverket (V121).
Matsalen i Hvitträsk. Bild: Markku Haverinen, Museiverket (HK6473:11).

EU-logoIct psp logoCip enPartagelogo rgb72dpi small


 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket