Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Från en stenögd gud i Ladoga till Jackarby sal – tio år av “Månadens föremål”

Från en stenögd gud i Ladoga till Jackarby sal – tio år av “Månadens föremål”


På webbplatsen för Finlands nationalmuseum har man redan i tio års tid presenterat ett föremål för varje månad. Det första föremålet, Den stenögda guden från Ladoga, publicerades i november 2002. Under de senaste tio åren har man därmed även på detta vis lyft fram Nationalmuseets föremålssamlingar. Sammanlagt 121 föremål har presenterats, av vilka flera inte finns att skåda i museets permanenta utställning.

Idén med en sida för Månadens föremål vid Finlands nationalmuseum kom från utländska museers webbsidor. Speciellt Nordiska museets sida med Månadens föremål fungerade som en förebild. Till en början var det forskarna vid samling- och forskningsenhetens etnologiska avdelning som stod för månadens föremål. År 2009 publicerades de första artiklarna om föremål i museets historiska samlingar. Numera presenteras regelbundet föremål från de båda samlingarna och dessutom har forskarna vid museets myntkabinett från och med i år sällat sig till skribenterna.

På sidan har presenterats och presenteras fortsättningsvis väldigt olika slags föremål från olika tidsperioder, ända från 1600-talet fram till dagens materiella kultur. Tanken är att också binda föremålet eller föremålen till ett större sammanhang, bakomliggande fenomen och till människornas liv och leverne. Bland Månadens föremål hittar man t.ex. en bakmaskin, Larin Paraskes harakka, Musse Pigg, en perkolator, julgranens elljus, grodkistor från Kuopio domkyrka, Armfelts skor, en smörask, mopeden Pappa-Tunturi och över hundra andra föremål.

Alla de föremål som presenterats sedan november 2002 hittar man på Nationalmuseets webbplats, både på finska och på svenska. Tioårsjubileet för Månadens föremål firas med en artikel som behandlar ett tema som sträcker sig utöver ett enda föremål; De målade tapeterna i Jackarby sal på Nationalmuseet.

Månadens föremål 2012, till vänster och nere på sidan finns länkar till Månadens föremål 2002-2011.

Förteckning över Månadens föremål november 2002 – november 2012

Ytterligare information:
amanuens Antti Metsänkylä, tfn 040 128 6384, antti.metsankylä@nba.fi
museiassistent Frida Ehrnsten, tfn 040 128 6398, frida.ehrnsten@nba.fi

Laatokan kivisilmäjumala
Den stenögda guden från Ladoga presenterades som det första Månadens föremål på webbplatsen i november 2002. Foto: Matti Huuhka, Museiverket

 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket