Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Zeeland har donerat bildbyrå Pressfotos bilder till Museiverket och till Finlands Idrottsmuseum

Zeeland har donerat bildbyrå Pressfotos bilder till Museiverket och till Finlands Idrottsmuseum


Kuvatoimisto Pressfoton valokuvaajatPressfoto som i tiderna var Finlands ledande bildbyrå gick år 1996 i konkurs, varefter dess bildarkiv övertogs av marknadskommunikationsbyrån Zeeland i och med ett företagsköp av A4 Media. Zeeland har nu donerat Pressfotos bilder till ett pressfotografiskt arkiv som Museiverket håller på att grunda.  De idrottsrelaterade bilderna gavs till Finlands Idrottsmuseum.

Pressfoto var ännu på 1990-talet en av de stora finländska bildbyråerna som anförskaffade inhemska och utländska nyhetsbilder åt tidningar. Under årens lopp har 3,5 miljoner bilder församlats i arkivet, varav uppskattningsvis en tredjedel är inhemska. Bland Pressfotos fotografer hittas sådana gamla veteraner som Kai Hagström, Christian Westerback, Jorma ”Jore” Puusa, Leif Rosas, Lauri Kautia, Leif Weckström, Esa Pyysalo och Hannu Vierula. I arkivet finns bland annat Stina Söderströms bild av president Urho Kekkonen som klättrat upp i en palm under sin resa till Tunisien, och många andra bilder som blivit en del av finländares bildminne.

Det Pressfotografiska arkivet JOKA är ett projekt finansierat av undervisnings- och kulturministeriet som genomförs av Museiverket och Finlands Fotografiska Museum. Projektets mål är att lagra och ge ut pressfotografers tidnings- och tidskiftsbildsamlingar som en del av kulturarvet. JOKAs samlingar innehåller redan ett bildmaterial från Maaseudun Tulevaisuus som omfattar nästan hela 1900-talet, samt flera fotografers samlingar.  JOKA erbjuder goda förvaringsförhållanden åt materialet, och digitaliserar systematiskt historiska tidningsbilder. På så sätt blir bilderna tillgängliga för både forskare, studerande och även vanliga medborgare.

Finlands Idrottsmuseum som är beläget i Helsingfors Olympiastadion är ett riksomfattande specialmuseum som handhar nationalsamlingen över den finländska idrotts- och motionskulturen. I museets fotografiarkiv finns ungefär 250 000 fotografier från slutet av 1800-talet tills idag. Största delen av bilderna är från före 1970-talet. Pressfotos idrottsrelaterade bilder från slutet av 1960-talet till år 1996 utgör därmed ett betydande tillägg till samlingen. Urvalet är stort, med bilder från olympiska spel till FM-serier inom många olika idrottsgrenar.

Pressfotos före detta redaktionschef Sixten Johansson är nöjd med arkivets öde. ”Jag har varit orolig över att Pressfotos kulturhistoriskt betydande material skulle spridas vind för våg. Nu bevaras det säkert även för framtida generationer”, säger Johansson.

Zeelands verkställande direktör Tuomas Airisto om donationen: ”Framförallt är jag glad att bildernas framtid nu till sist är klar. För Zeeland blev det aktuellt att donera bilderna efter att vi sålt vår bildframställningsverksamhet som gått under namnet Eirikuva åt nya företagare sommaren 2012. Det fanns inte tillräckligt med intresse för ett affärsverksamhetskoncept kring bilderna, och därmed förändrades vårt ekonomiska intresse för bilderna till samhällsansvar”, berättar Airisto.

Ytterligare information:
Tuomas Airisto, verkställande direktör, Zeeland, tfn. 040 566 1331, tuomas.airisto@zeeland.fi
Inkamaija Iitiä, koordinator, JOKA, Museiverket, tfn. 044 2777 552, inkamaija.iitia@nba.fi
Raija Linna, forskare, JOKA, Museiverket, tfn. 044 2727 551, raija.linna@nba.fi
Merja Vilen, bildsamlingsföreståndare, Finlands Idrottsmuseum, tfn. 09-4342 2516, merja.vilen@stadion.fi

Zeeland är Finlands mest mångsidiga marknadskommunikationskoncern, och sysselsätter circa 115 personer. Till koncernen hör reklambyråer i Helsingfors, Åbo och Tallinn, en pr-enhet, ett programmeringsföretag för e-handel, en medlemstidningsenhet, en byrå fokuserad på branding och design, och ett marknadskommunikationsföretag i Ryssland. Företagets omsättning år 2011 var ungefär 10 miljoner euro. Koncernens moderföretag, Zeeland Oyj (ZEE1 V) är börsnoterat på NASDAQ OMX Helsinki First North – marknaden. www.zeeland.fi

Pressbilder


Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.

Kuvatoimisto Pressfoton valokuvaajatPikkupoika karkkiostoksillaPressfoton kuva-arkisto
Bildbyrå Pressfotos fotografer Lauri Kautia (väns.), Leif Rosas och Esa Pyysalo i de olympiska spelen i Calgary i Kanada, februari 1988. Bild: Sixten Johansson / Pressfoto / Zeeland / JOKA / Museiverket

En liten pojke som köper godis i en kiosk på Esplanaden i Helsingfors år 1980.

Bild: Sixten Johansson / Pressfoto / Zeeland / JOKA / Museiverket
I Pressfotos bildarkiv finns uppskattningsvis 3,5 miljoner tidningsbilder. Bild: Tiina Oasmaa / Pressfoto / Zeeland / JOKA / Museiverket


 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket