Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Tävlingen Kulturmiljöskaparna efterlyser nya användningsändamål för byggnader

Tävlingen Kulturmiljöskaparna efterlyser nya användningsändamål för byggnader


Tävlingen kulturmiljöskaparna -logoEn replokal i en bilaffär, en medieverkstad i ett mejeri eller en skejtbana i en gammal fabrik? Vilken byggnad förtjänar ett nytt liv? Dagarna för Europas byggnadsarv har startat tävlingen Kulturmiljöskaparna för barn och unga för att uppmuntra dem att hitta på nya användningsändamål för glömda byggnader.

Man kan delta i tävlingen Kulturmiljöskaparna genom att komma med en idé om ett nytt användningsändamål för en byggnad som är tom, nästan outnyttjad eller hotas av rivning.

I tävlingen kan grupper på minst två personer delta. Medlemmarna ska vara födda 1995 eller senare. Gruppen kan till exempel bestå av ett gäng som har samma fritidsintresse, ett kompisgäng, en skolklass eller en grupp studerande. Den grupp som vinner tävlingen belönas med 500 euro. Alla som deltar får ett diplom. Man kan delta i tävlingen fram till den 15 november.

Tävlingen Kulturmiljöskaparna är en del av programmet för Dagarna för Europas byggnadsarv. Temat för 2013 är LÄNGE LEVE BYGGNADEN! I Finland finns det många olika byggnader som har fått ett nytt användningsändamål. Med hjälp av detta tema vill man föra fram återanvändningen av gamla byggnader, byggnadshelheter och konstruktioner.

Evenemangshelg i september


Föreningar, museer, skolor och andra intresserade aktörer är välkomna att ordna evenemang under byggnadsarvsdagarna. Med tanke på temat för det här året hoppas man nu att det ordnas öppet hus eller studiebesök på ställen som har fått ett nytt användningsändamål. Huvudhelgen för evenemangen är den 6–8 september, men det går också att ordna program vid en annan tidpunkt.

I Finland koordineras Dagarna för Europas byggnadsarv av miljöministeriet, Museiverket, Utbildningsstyrelsen och Föreningen för kulturarvsfostran i Finland.

pdf Inbjudan till tävlingen Kulturmiljöskaparna (200 KB)

Mer information och anvisningar om hur man deltar

FAKTA: Dagarna för Europas byggnadsarv


  • Målet är att öka kännedomen om och uppskattningen av byggnaderna i den lokala kulturmiljön som en del av det europeiska kulturarvet och uppmuntra medborgarna att värna och skydda vårt byggnadsarv.
  • Dagarna firas på initiativ av Europarådet och Europeiska kommissionen. Varje höst deltar omkring 20 miljoner människor i 50 länder i evenemangen kring byggnadsarvsdagarna.
  • Finland koordineras byggnadsarvsdagarna av miljöministeriet, Finlands Hembygdsförbund, Museiverket, Utbildningsstyrelsen och Föreningen för kulturarvsfostran i Finland.
  • Temat för Dagarna för Europas byggnadsarv 2013 är LÄNGE LEVE BYGGNADEN! Huvudevenemangen ordnas veckoslutet 6–8 september 2013.

Ytterligare information
Verksamhetsledare Hanna Lämsä, Föreningen för kulturarvsfostran i Finland, tfn 040 128 0818, fornamn.efternamn@kulttuuriperintokasvatus.fi (tävlingen Kulturmiljöskaparna)

 SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket