Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Utställningen ”Loja Saarinen – Konst och liv på Hvitträsk och i Cranbrook” har öppnats på Hvitträsk

Utställningen ”Loja Saarinen – Konst och liv på Hvitträsk och i Cranbrook” har öppnats på Hvitträsk


Loja Saarinen var även själv en konstnär i många branscher, förutom att hon var hustru till arkitekt Eliel Saarinen och mor till världsberömda textilkonstnären/inredningsdesignern Pipsa Saarinen-Swanson. Hon utbildade sig till bildhuggare, skapade skulpturer och arkitektoniska miniatyrmodeller i anknytning till sin mans byggprojekt samt verkade från 1920-talet som textilkonstnär. Utställningen i sommar på Hvitträsk visar verk av Loja Saarinen som har förblivit tämligen okända.

Kärnan i utställningen ”Loja Saarinen – Konst och liv på Hvitträsk och i Cranbrook” utgörs av Loja Saarinens museikollektion samt foton som fotograf Rauno Träskelin har tagit av familjen Saarinens lokaliteter och livsmiljö i Förenta Staterna. Eliel och Loja Saarinen flyttade till Cranbrook i delstaten Michigan 1923 och manuskriptet till utställning bygger på brev som Loja skrev ”hem” till Hvitträsk från Förenta Staterna.

Textilkonstnär Leea Pienimäki-Amoussou och läraren i hemindustri Ann Jonasson har realiserat utställningens helheter, vilka berättar om batik och transparanger, två textiltekniker som var viktiga för Loja. Utställningen visar dessutom två videor som har producerats av Sari Antikainen. Ett uttryck för Lojas arbete på arkitektbyrån är en unik miniatyrmodell av detaljplanen Munksnäs-Haga som hon byggde på Hvitträsk utgående från sin man Eliel Saarinens plan åren 1912–15.

Loja debuterade som textilkonstnär i gemensam utställning tillsammans med sin dotter Pipsa (Eva-Liisa) i Helsingfors 1921. Sin internationella karriär skapade hon i Cranbrook åren 1929–1942 när Studio Loja Saarinen specialiserade sig på att tillverka aktuella handvävda inredningstextilier.
 
Loja Saarinens bana som konstnär var sammankopplad med hennes roll som hustru och mor samt värdinna i det internationella konstnärshemmet. Som designer var hon ytterst bunden till sin mans projekt och arbetade jämsides med denne. Vid sidan av den egna konstnärliga produktionen vilade mycket av skötseln av det estetiska hemmet och upprätthållandet av ett livligt sällskapsliv på Lojas axlar.

Utställningen ”Loja Saarinen – Konst och liv på Hvitträsk och i Cranbrook” är öppen på Hvitträsk 10.4–16.11.2014. Leena Svinhufvud har skrivit manuskriptet för utställningen och Ilari Järvinen svarar för planeringen.

Pressbilder

Mer information:
Servicekoordinator Pepita Ehrnrooth-Jokinen, tfn 040 128 6358, pepita.ehrnrooth-jokinen@nba.fi
Hvitträsks webbsidor
Loja Saarinen 1934Loja Saarinen 1934. Foto: Cranbrook Archives. SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket