Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Takmålningar från 1600-talet undersöks och dokumenteras på Villnäs slott

Takmålningar från 1600-talet undersöks och dokumenteras på Villnäs slott


Takmålningarna i festsalen på Villnäs slott undersöks och dokumenteras i ett samprojekt mellan Senatfastigheter, Museiverket och yrkeshögskolan Metropolia i sommar. Ett mål för undersöknings- och dokumenteringsprojektet är att trygga att målningarna bevaras.

Villnäs slott, känt som hemgård för släkterna Fleming och Mannerheim, är till sin arkitektur och sina inredningsdetaljer en unik helhet i Finland. Takmålningarna i festsalen på Villnäs målades i början av 1160-talet, snart efter att byggnaden färdigställdes. För arbetet anställdes konterfejaren Jochim Langh från Stockholm, känd för att ha använt dyra och sällsynta färgämnen i Villnäs takmålningar. Slutresultatet blev skickligt och bländande färgrikt.

Spåren av tidens gång syns i Villnäs takmålningar bland annat i att målarfärgerna lossnar och färgerna bleknar. I det nu inledda projektet undersöks och dokumenteras takmålningarna med hjälp av olika metoder. Avsikten är att ta reda på vilka material och tekniker som använts på målningarna samt att fastställa skador som uppkommit under århundradenas lopp. De moderna metoderna gör det möjligt att få en hel del ny information om målningarnas skick, hur de gjordes och utan att skada dem.

Vid konserveringen – såväl vid planeringen som vid genomförandet – utnyttjas fotografisk dokumentering som bygger på olika fotograferingsmetoder och som genomförs av studenterna i kommunikation och konservering vid yrkeshögskolan Metropolia och av deras lärare.

Allmänheten har möjlighet att besöka slottet kl. 11–17 varje dag i juni–augusti.


Yksityiskohta katosta
Målningarna är fulla av små detaljer. Foto: Mika Seppälä, Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Medierna har möjlighet att komma och bekanta sig med undersöknings- och dokumenteringsprojektet av takmålningarna i festsalen onsdagen den 11 juni fr.o.m. kl. 12. Då finns representanter för Senatfastigheter, yrkeshögskolan Metropolia och Museiverket på plats och presenterar projektet. Förhandsanmälningar: servicekoordinator Camilla Adolfsson, Museiverket, tfn 040 128 6355.

Pressbilder av takmålningarna

Mer information om undersöknings- och dokumenteringsprojektet:
överintendent Miia Perkkiö, Museiverket, tfn 040 128 6161, miia.perkkio@nba.fi
byggherrechef Timo Korhonen, Senatfastigheter, tfn 040 169 1896, timo.korhonen@senaatti.fi SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket