Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Daguerreotyperna i Museiverkets samlingar har digitaliserats

Daguerreotyperna i Museiverkets samlingar har digitaliserats


Daguerreotypin användes på 1840- och 1850-talet och var den första fotograferingsmetoden som fick större utbredning. I Museiverkets samlingar finns det 86 stycken sådana sällsynta fotografier. Nu har de digitaliserats och publicerats i databasen Daguerreobase och i webbtjänsten Finna.

Daguerreotypin fick sitt namn efter Luis-Jacques-Mandé Daguerre. Metoden frisläpptes år 1839 och de första kända finländska daguerreotyperna härstammar från 1842. Metoden användes på 1840- och 1850-talet, varefter andra lättare metoder för framställning av foton tog över.

Grundmaterialet i en daguerreotyp är en kopparplatta med ett tunt silverskikt på ytan. Daguerreotypen framställdes direkt i kameran genom exponering – det finns inga kopior av bilderna. Fotot är svartvitt men detaljerna kunde framhävas med färger som man lade till i efterhand. Fotografiet förvarades i ett tätt fodral täckt med en glasskiva så att fotoplåten inte skulle oxideras. Bilden skadades lätt av beröring. På flera bilder kan man fortfarande urskilja spår efter polering av silverytan.
Daguerrotyyppissä tuntematon nainen ja tyttö.
En daguerreotyp av en okänd dam och en okänd flicka. Detaljerna på smyckena och en av dräkterna har framhävts med förgyllning. (HK6900:1)
Eftersom metoden hade en mycket lång exponeringstid och bilderna var dyra, är de flesta daguerreotyperna porträtt av förmöget folk. I Museiverkets Bildsamlingar och Nationalmuseets samlingar finns 86 daguerreotyper från flera olika donatorer. Bilderna i Museiverkets samlingar är porträtt. Det finns även några landskapsbilder i Finland.

Alla daguerreotyper i Museiverkets samlingar har nu digitaliserats och publicerats i databasen Daguerreobase samt i Finna. Daguerreobase är ett offentligt expertnätverk för arkiv, bibliotek, museer och privatpersoner med målet att samla alla daguerreotyperna i en och samma databas. I projektet deltar 13 länder i Europa. Finlands fotografiska museum är det internationella projektets samarbetspartner i Finland.

Museiverkets daguerreotyper i Daguerreobase: http://www.daguerreobase.org/en/browse?f_string_collection_name%5B0%5D=National+Board+of+Antiquities

Museiverkets daguerreotyper i Finna kan hittas med fri textsökning ”daguerreotyper”:
https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=dagerrotyypit&type=AllFields&prefiltered=-&sort=relevance&view=grid&limit=100 (på finska)

Ytterligare information om projektet Daguerreobase:
http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/component/content/article/10796 (på finska)

För mer information om daguerreotyperna i Museiverkets samlingar, kontakta:
Intendent Hannu Häkkinen, hannu.hakkinen@nba.fi, tfn 040 128 6103
Projektchef Nina Repo, nina.repo@nba.fi, tfn 040 128 6122

Pressbilder

Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.

Daguerrotyypissä Henrik August Almqvist.
Daguerrotyypissä Johan Vilhelm Snellman.
En daguerreotyp av Henrik August Almqvist den 11 september 1850. Fotografen är Fredrik Rehnström. (HK19671129:90)
En daguerreotyp från förmodligen 1846. Personen på bilden är Johan Vilhelm Snellman. (HK19860426:1.A)
Daguerrotyypissä Mary Salza von Lichtenau.
Daguerrotyyppissä tuntematon nainen ja tyttö.
En daguerreotyp av Mary Salza von Lichtenau från 1852. Den skickligt färglagda bilden har tagits i Dresden. (H6955:4)
En daguerreotyp av en okänd dam och en okänd flicka. Detaljerna på smyckena och en av dräkterna har framhävts med förgyllning. (HK6900:1)


 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket