Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Föremålen och fotografierna i Finska Missionssällskapets museisamlingar överläts till Museiverket

Föremålen och fotografierna i Finska Missionssällskapets museisamlingar överläts till Museiverket


Ambonaisia esittävät nuket.Finska Missionssällskapets museums samlingar har överlåtits till Museiverket. Föremålssamlingen med cirka 9 000 föremål blir en del av samlingarna i Kulturernas museum som är en del av Finlands nationalmuseum och bildsamlingen med cirka 160 000 bilder en del av Museiverkets bildsamlingar.

Det äldsta etnografiska museet i Finland, Finska Missionssällskapets museum Kumbukumbu, stängdes i slutet av 2014. Finska Missionssällskapet överlät museisamlingarna till Museiverket av såväl kulturhistoriska som ekonomiska skäl. Som en del av Finlands nationalmuseums samlingar utgör föremålen en del av nationalsamlingen och den skötsel och förvaring som bevarandet av samlingarna förutsätter kan tryggas.

I Finska Missionssällskapets museisamlingar med cirka 9 000 föremål ingår föremål från över tjugo länder överallt i världen. En betydande del av dessa hör hemma i Kina och Namibia. Föremålen berättar såväl om olika kulturer som om Finska Missionssällskapets historia. De åskådliggör även finländarnas kontakter med andra kulturer redan för 150 år sedan.

Unika och sällsynta föremål och bilder


De kinesiska föremålen från slutet av 1800-talet i museisamlingen, såsom silken, är unika i Finland.De äldsta föremålen är kinesiska pengar som har beräknats härstamma från Chou-dynastins tid (1122–825 f.v.t.). Finska Missionssällskapet inledde sitt arbete i Kina år 1902.

Många av de gamla föremålen från Ambolandet är sällsynta även i Namibia så de är synnerligen värdefulla också internationellt sett. Särskilt betydelsefull är missionären Martti Rautanens etnologiska samling från nuvarande norra Namibia.

Missionärerna fotograferade också aktivt. Fotografierna från Kina från 1901–1953 och Afrika, i synnerhet från Ambolandet i Namibia från 1870-talet till 1960-talet utgör en central del av bilderna i Finska Missionssällskapets museisamlingar. Samlingarna omfattar album, provkort på papper, negativ, diapositiv, glasnegativ och -positiv. Pärlorna i samlingen är fotografierna i form av en dagbok som Hannu Haahti tog under sina resor till Ambolandet åren 1911 och 1912 samt till Kina år 1914. Det faktum att bara få museum i Finland har samlat bilder från fjärran länder gör bildsamlingen ännu mer värdefull. I synnerhet det äldre materialet från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet är unikt.

Mer information:
Chefen för inrikesavdelningen Satu Kantola, Finska Missionssällskapet, tfn 040 727 7410 satu.kantola@suomenlahetysseura.fi
Direktör Eija-Maija Kotilainen, Finlands nationalmuseum, Samlingar, tfn 040 128 6431, eija-maija.kotilainen@nba.fi
Överintendent Ismo Malinen, Museiverket, Bildsamlingar, tfn 040 128 62 31, ismo-malinen@nba.fi

Pressbilder

Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.

Ambonaisia esittävät nuket.Taiwanilainen teatteripuku.
Dockor som föreställer s.k. ambokvinnor är exempel på äkta hantverk från Ambolandet. Dockorna har gjorts som gåvor till européer både före och efter 1950-talet. Foto: Mikael Lindén, JML Studio Oy Ab.
En taiwanesisk teaterkostym från 1900-talet. Foto: Mikael Lindén, JML Studio Oy Ab.
Silta
Lapsi
Kineser skjuter skottkärror över en träbro. Bilden har tagits mellan 1908 och 1914. Foto: Elin Collan.
En flicka från Ambolandet med dekorationer i håret. Bilden har tagits mellan 1900 och 1950.


 SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket