Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Planeringen av renoveringen av Kotkaniemi på slutrakan

Planeringen av renoveringen av Kotkaniemi på slutrakan


Kotkaniemen päärakennusI det av Museiverket ledda projektet Kehittyvä Kotkaniemi (Kotkanniemi utvecklas) har man utformat ramen för verksamheten på P. E. Svinhufvuds hemmuseum. Museibyggnaden ska renoveras och en del av utrymmena ändras så att de bättre uppfyller nutidens krav. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Museiverket och byggnadsarbetet genomförs av Senatfastigheter. Kotkaniemi-stiftelsen ansvarar också i fortsättningen för museets öppethållande och guidningar.

När fastigheterna som förvaltas av Museiverket överfördes till Senatfastigheter ansåg man först att Kotkaniemi i Luumäki är ett sannolikt försäljningsobjekt. Museiverket beslöt dock att hyra fastigheten av Senatfastigheter. Kotkaniemi-stiftelsen ansvarar också i fortsättningen för museiverksamheten (öppethållande och guidningar).

Under reparationsprojektet konserveras museisalarna på Kotkaniemis bottenvåning: salen, matsalen, sovrummet, verandarummet, förmaket och arbetsrummet. Dessutom får byggnaden ett nytt café med kök. Inkvarteringsrummen på övre våningen ändras till konferensrum. Projektet omfattar också en trädgårdsplan och en ny bastubyggnad, som kommer att placeras där Svinhufvuds gamla tvättstuga och bastubyggnad stod.

Utöver att man värnar om platsens historia och kulturvärden har åtkomlighet och tillgänglighet prioriterats i planeringen.

Projektets planeringskostnader är 146 000 euro. Europeiska regionala utvecklingsfonden finansierar 70 procent av projektet medan Museiverket svarar för resten. Byggnadsprojektet genomförs av Senatfastigheter. Projektet beräknas stå klart under självständighetens jubileumsår 2017.

För mera information kontakta:
Överintendent Miia Perkkiö, Museiverket, t. 050 599 0082, miia.perkkio@nba.fi
Planeringskonsult Marianne Lehtimäki, t. 044 275 7770, kotkaniemi@nba.fi

Kotkaniemi panorama: http://www.kotkaniemi.fi/Virtuaalikierros//kotkaniemi-tour-flash.html

 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket