Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Anne Pohtamos tävlingsgarderob visas i Miss Universum 1975-utställningen på Ekudden

Anne Pohtamos tävlingsgarderob visas i Miss Universum 1975-utställningen på Ekudden


Anne Pohtamo valdes till Miss Universum i San Salvador för 40 år sedan, den 19 juli 1975. Nationalmuseet köpte 2014 Anne Pohtamo-Hietanens klädsamling med kröningsdräkten från Miss Finland 1975-tävlingen samt tävlings- och turnégarderoben från Miss Universum 1975-tävlingen.

Internationellt mode representeras av bland annat av en negligé från Dior och en cocktaildräkt som designats av Roberto Cavalli. Miss Universum-tävlingsdräkterna är designade av Rauni Palonen och tillverkade av Kirjokangas. På utställningen ses även kröningsdräkten från Miss Universum 1975 med tillhörande spira och krona.

Utställningen Miss Universum 1975 har förverkligats i samarbete med Anne Pohtamo-Hietanen som i år fyller 60 år. På utställningen beskrivs även KSSE-toppmötet som pågick i Helsingfors samtidigt och Anne Pohtamos år som Miss Universum. Om utställningen utges en illustrerad publication på finska och engelska.
Till utställningen hör flera publikevenemang.

Dräkterna i utställningen visas i äkta 1970-talsinteriörer på Ekudden. På övervåningen visas aftonklänningen från Miss Finland-tävlingen, klänningarna från generalrepetitionen och finalen i Miss Universum-tävlingen, dräkten i vilken Anne Pohtamo överlämnade kronan och Diors negligé som användes på tävlingsturnén.

På nedervåningen visas dräkterna som donerades av Miss Universum-kommittén samt aftonklänningen som användes på självständighetsdagens mottagning på presidentslottet 1975.

Mer information om Anne Pohtamo-Hietanens klädsamling i Nationalmuseets samlingar

Mer information om utställningens innehåll:
Utställningschef Minerva Keltanen, Nationalmuseet, tfn 040 128 6463, minerva.keltanen@nba.fi

Utställningsamanuens Aino-Maija Kaila, Nationalmuseet, tfn 040 128 6362,
aino-maija.kaila@nba.fi

Pressbilder

Pressmeddelande
Bakgrundsmaterial för pressen
Miss Universum Anne Pohtamo
Anne Pohtamo som Miss Universum. Foto: Lehtikuva / United International Press.


 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket