Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Kronprins Gustav Adolfs vrakpark stängd i sommar

Kronprins Gustav Adolfs vrakpark stängd i sommar


Sommarsäsongen 2015 är undervattensparken vid Kronprins Gustav Adolfs vrak utanför Helsingfors stängd. Museiverket kan av kostnadsskäl inte lägga ut förtöjningsbojar, som krävs för att kunna tryggt dyka vid vraket.

Den av Museiverket grundade Kronprins Gustav Adolfs vrakparken är den första kulturhistoriska undervattensparken i Finland och Östersjön. Den grundades 2000. Man har i parken byggt en färdled med guidande rep och informationstavlor, som berättar om vrakets konstruktion och historia. Museiverkets resurser för att sköta och öppna parken räcker inte längre till.

Kronprins Gustav Adolfs vrakpark är ett minne av ett kapardrama under Gustav III:s krig 1788. Det svenska linjefartyget Kronprins Gustav Adolf exploderade, sjönk och besättningen blev krigsfångar. Vraket hittades 1995 och ligger några sjömil sydväst om Gråhara fyr. Vrakdelarna av fartyget ligger på 18–20 meters djup och har spritt sig över ett cirka 100 x 100 meter stort område. Museiverket påminner om att man inte får kasta ankar vid vraket eftersom vraket kan ta skada.

Du kan bekanta dig med Kronprins Gustav Adolfs vrakpark på en video på webbplatsen
https://www.youtube.com/watch?v=KObgQrrXnK4&feature=youtu.be
Gustav Adolfin hylkypuisto
Dykare I Kronprins Gustav Adolfs vrakparken.
Foto: Riikka Alvik, Museiverket

 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket