Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
3D-simuleringen av Vrouw Maria tilldelades ett specialomnämnande i tävlingen Europa Nostra

3D-simuleringen av Vrouw Maria tilldelades ett specialomnämnande i tävlingen Europa Nostra


Museiverkets projekt Vrouw Maria under vattnet där man i samarbete med Medielaboratoriet vid Aalto-universitetet utvecklade en interaktiv 3D-simulering av vraket som väckt intresse världen över har tilldelats ett specialomnämnande i kategorin för forskning och digitalisering i Europeiska unionens och Europa Nostras gemensamma tävling Europa Nostra Awards 2015. Simuleringen av Vrouw Maria är ett helt nytt sätt att visualisera världen under vattnet och göra den tillgänglig. Europa Nostra-priserna delades ut under Europeiska kulturarvsprisgalan i Oslo den 11 juni.

Ett av syftena med Museiverkets projekt Vrouw Maria under vattnet (2009–2012) var att göra vraket av Vrouw Maria bättre tillgängligt. Simuleringen som utvecklades under projektet visualiserar detta vrak av ett handelsskepp som sjönk år 1771 samt landskapet och ljudvärlden kring vraket under vattnet med hjälp av interaktiv virtuell teknik på ett aldrig tidigare skådat sätt. Med hjälp av simuleringen kan vem som helst göra en resa i undervattenslandskapet där Vrouw Maria ligger samt i undervattensdalen, och se ett landskap som ingen människa i verkligheten kan se i sin helhet.

I simuleringen var det möjligt att avlägsna den dåliga sikten samt människans oförmåga att höra ljud under vattnet. Den som använder simuleringen kan navigera på och kring vraket med hjälp av en rörelsedetektor. I simuleringen ingår 14 infopunkter med mer information om vraket och dess landskap i form av videoklipp, fotografier, texter och ljudklipp.

Simuleringen producerades av Museiverket i samarbete med Medielaboratoriet vid Aalto-universitetet. I arbetet medverkade experter inom olika branscher, bland annat arkeologer, experter på historisk skeppsbyggnad, marinbiologer, arkitekter, utställningsplanerare, experter på akustik under vattnet samt experter på virtuell teknik.

Simuleringen finns tillgänglig på sjöhistoriska museet från mitten av juli


Simuleringen presenterades för första gången på utställningen ”Förlorade till havs – Historien om Vrouw Maria och S:t Mikael” på Finlands sjöhistoriska museum år 2012. För närvarande är simuleringen utställd på utställningen ”Von Degen, Segeln und Kanonen – der Untergang der Prinzessin Hedvig Sofia” på Schleswig-Holsteins Landesmuseum Schloss Gottorf. På Maritimcentret Vellamo på Finlands sjöhistoriska museum öppnas utställningen den 13 november 2015 under namnet ”1715. Slaget om Östersjön”.

Simuleringen kan användas redan tidigare på Sjöhistoriska museet eftersom en kopia av den finns till besökarnas förfogande på den permanenta utställningen på Sjöhistoriska museet från mitten av juli.
Finlands sjöhistoriska museums/Maritimcentret Vellamos öppettider och inträdesavgifter

För mer information om 3D-simuleringen av Vrouw Maria kontakta
vid Museiverket: intendent Sallamaria Tikkanen, tfn 040 128 6312, sallamaria.tikkanen@nba.fi
vid Aalto-universitetet: professorLily Diaz-Kommonen, tfn 040 725 6925, lily.diaz@aalto.fi

Mer information om tävlingen Europa Nostra fås av direktör Tiina Mertanen, tfn 040 128 6481, tiina.mertanen@nba.fi
Vrouw Maria Simulaatio
Simuleringen presenterades för första gången på utställningen ”Förlorade till havs – Historien om Vrouw Maria och S:t Mikael” på Finlands sjöhistoriska museum år 2012. Från mitten av juli 2015 står den återigen till museibesökarnas förfogande på Maritimcentret Vellamo på Sjöhistoriska museet i Kotka. Foto: Erik Tirkkonen, Museiverket

 SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket