Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
En medeltida borg fick en egen utställning i Borgå

En medeltida borg fick en egen utställning i Borgå


Husholmenin opastauluEn friluftsutställning som presenterar den nationellt värdefulla medeltida borgplatsen på Husholmen har öppnats i Borgå. Utställningen, som kommit till i samarbete mellan Museiverket och godsägaren Bosgård herrgård, är avgiftsfri och öppen för allmänheten året runt som en del av nätverket av naturstigar på herrgårdens marker.

Husholmen på västra stranden av Lilla Pernåviken är en av de få kända medeltida borgplatserna i Finland. Borgen som stod där användes under senare hälften av 1300-talet. Vid objektet har gjorts arkeologiska utgrävningar och fynd från utgrävningarna finns utställda också på Borgå stadsmuseum.

”Husholmens medeltida borg på en ö är en nationellt och vetenskapligt betydelsefull helhet samt ett representativt och välbevarat objekt”, konstaterar specialforskare Veli-Pekka Suhonen från Museiverket. ”Husholmens ursprungliga förhållande till den omkringliggande miljön och även orsakerna till valet av byggplatsen kan fortfarande urskiljas. Husholmen är en av borgarna som byggdes i Finland under kung Albrekt av Mecklenburgs tid i slutet av 1300-talet och har förmodligen att göra med de så kallade vitaliebröderna som utövade sjöröveri och kapningar i Finland och på Östersjön. Husholmens betydelse som en fast fornlämning och ett arkeologiskt forskningsobjekt framhävs i synnerhet av att borgen endast användes i ett tiotal år och har helt undgått byggnadsverksamheten efter medeltiden.”

Friluftsutställningen öppnades av Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz. ”Borgå är känt för sina historiska sevärdheter och olika borgplatser. Husholmens medeltida borgö med omkringliggande landskap är ett utomordentligt komplement med tanke på turismen i Borgå”, konstaterade han då utställningen öppnades för proffs och media den 20 april. För allmänheten öppnades Husholmen den 23 april.

Utställningen går runt Husholmen på spänger. På fyra stora informationstavlor berättas hur det var att bo i en borg under medeltiden samt beskrivs den förmodade formen av byggnaderna som en gång fanns på ön. Texterna har skrivits av Museiverkets expert Vesa Laulumaa och konstnär Tom Björklund har stått för illustrationerna. Utställningen är avgiftsfri och öppen för allmänheten året runt som en del av nätverket av naturstigar kring herrgården. Gångavståndet från herrgårdens parkeringsplats för allmänheten till Husholmen är cirka 1,5 km.

Mer information om Husholmen och borgen
 
Mer information om Bosgård herrgård

För mer information kontakta:
Marcus Walsh, Bosgård herrgård, tfn 0400 513 410, marcus.walsh@bosgard.com
Vesa Laulumaa, Museiverket, tfn 0295 33 6283, vesa.laulumaa@museovirasto.fi

Pressbilder

Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. Vid publicering bör nämnas fotografens namn. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.

Husholmen, kuvauskopterikuvaHusholmenin keskiaikaiselle linnanpaikka
Husholmens medeltida borgplats ligger på en klippig kulle på västra stranden av Lilla Pernåviken. Helikopterfoto: Vesa Laulumaa, Museiverket

Det har byggts en stadig trappa på borgplatsen längs vilken det är lätt att ta sig till objektet. Foto: Vesa Laulumaa, Museiverket
Husholmenin uusi opastaulu
Husholmenin opastaulu
En av de nya informationstavlorna på Husholmen. Från borgplatsen öppnar sig en fin vy över Lilla Pernåviken. Foto: Vesa Laulumaa, Museiverket
Konstnär Tom Björklund har stått för illustrationerna på informationstavlorna och forskare Vesa Laulumaa från Museiverket har skrivit texterna.


 SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket