Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Penningfyndet i Hämeenkoski omfattar över 300 silvermynt från vikingatiden

Penningfyndet i Hämeenkoski omfattar över 300 silvermynt från vikingatiden


Museiverkets provutgrävningsgrupp har undersökt en åker i Hämeenkoski där föreningen Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijät hittade mynt på Kristi himmelsfärdsdag. Fältarbetena gjordes i samarbete med upphittarna. På platsen hittades totalt över 300 silvermynt. Fyndet av mynt från vikingatiden är det största under de senaste decennierna. Största delen av mynten är typiska tyska och anglosaxiska mynt från tidigt 1000-tal, men det finns även åtminstone ett bysantiskt mynt och en imitation av ett sådant med i fyndet. De upphittade mynten är i exceptionellt bra skick.

Medlemmarna i Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijät ry undersökte en åker i Hämeenkoski med metalldetektorer på Kristi himmelsfärdsdag. De hittade 46 silvermynt och underrättade Museiverket om fyndet. Museiverkets provutgrävningsgrupp undersökte fyndplatsen den 10–11 maj.  Utöver mynten kunde man dock inte hitta annat som skulle ha tytt på en vikingatida fornlämning på platsen. Fältundersökningarna på platsen har upphört för tillfället och markägaren kan fortsätta vårbruket på åkern såsom vanligt.

Mynten skickas nu till Helsingfors för närmare undersökningar vid Museiverket och mer information ges så snart som resultaten blir färdiga. Museiverket strävar efter att så snabbt som möjligt ställa ut penningfyndet på Tavastehus slott och Nationalmuseet.

För mer information om fältundersökningarna kontakta forskaren i Museiverkets provutgrävningsgrupp Simo Vanhatalo, tfn 0295 33 6203, simo.vanhatalo@museovirasto.fi  och om mynten amanuens Frida Ehrnsten, tfn 0295 33 6398, frida.ehrnsten@kansallismuseo.fi.

Pressbilder finns på Museiverkets webbplats på adressen: http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=6175
Kuva 5
Foto: Museiverket

 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket