Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Helsingfors vrakpark hälsar välkommen under ytan och till pop up-utställningen

Helsingfors vrakpark hälsar välkommen under ytan och till pop up-utställningen


Helsingfors vrakpark är igen klar att ta emot dykande besökare som är intresserade av historia. Parken öppnas på Helsingforsdagen den 12 juni. Samma dag öppnas också pop-up-utställningen Kronprins Gustav Adolf – Helsingfors vrakpark i aulan till Tölö sporthall. På utställningen visas en miniatyrmodell av skeppet Kronprins Gustav Adolf och en kanon på över 2 000 kilo som bärgats från vraket.

Det svenska linjeskeppet Kronprins Gustav Adolf exploderade 1788 när ryssarna hade bordat och satt eld på skeppet. Vraket hittades 1995 och ligger några sjömil sydväst om Gråhara fyr, några sjömil sydväst om Helsingfors stads vattenområde. Vrakdelarna av fartyget ligger på 18–20 meters djup och har spritt sig över ett cirka 100 x 100 meter stort område. En stor del av fartygets kanoner finns alltjämt på plats i vraket.
Gustav Adolfin hylkypuiston reittin huolto
Dykaren i parket. Foto: Riikka Alvik, Museiverket

Helsingfors vrakpark är unik


Museiverket grundade en undervattenspark kring vraket år 2000. Parken som grundats kring det historiskt betydande skeppsvraket är den första i Finland och Östersjöområdet. Man har i parken byggt en färdled med guidande rep och informationstavlor, som berättar om vrakets konstruktion och historia. Undervattensparken kallas numera Helsingfors vrakpark – Kronprins Gustav Adolf. Museiverkets samarbetspartner kring underhållet och utvecklingen av parken är Helsingfors stads idrottsverk och Oy Sea Safety Scandinavia Ltd.

Under sommarsäsongen 2016 håller Helsingfors vrakpark öppet från den 12 juni till inpå hösten så länge vädret tillåter det. Det är gratis inträde till vrakparken.  Parken är markerad med bojar som båtar tryggt kan förtöja sig vid. Innan man dyker ska man läsa igenom ordningsreglerna för parken och bekanta sig med en karta som utarbetas för dykare. I parken rör man sig längs en repstig under vattnet. Man kan bekanta sig med vraket på så nära håll som det är möjligt utan att skada vraket.

Vrakparkens webbsidor www.nba.fi/helsinginhylkypuisto

Pop-up-utställningen Kronprins Gustav Adolf – Helsingfors vrakpark i aulan till Tölö sporthall förtäljer i ord och bild historien om Kronprins Gustav Adolf. I forskningssyfte har man från vraket bärgat tre kanoner gjutna i järn och en av dem visas på pop up-utställningen i Sporthallen.  Kanonen, som har konserverats av konservatorelever vid yrkeshögskolan Metropolia Ammattikorkeakoulu, är i utmärkt skick och en imponerande syn på sin ståtliga lavett. Finska sjömuseet i Kotka har till utställningen lånat ut en miniatyrmodell av Kronprins Gustav Adolf.

Utställning håller öppet i aulan till Tölö sporthall från Helsingforsdagen den 12 juni till den 12 oktober 2016. Det är gratis inträde till utställningen. Sporthallen håller öppet vardagar kl. 9–21 och veckoslut kl. 10–16. Sporthallen finns på Paavo Nurmis gränd 1c.

Öppningstillfället för pop up -utställningen Kronprins Gustav Adolf – Helsingfors vrakpark öppningstillfälle hålls på Helsingforsdagen den 12 juni kl. 12–13. Programmet innehåller korta anföranden av Museiverket och Helsingfors stads idrottsverk och en presentation med fotografier av vrakparken. Den kände och prisbelönte naturfotografen Pekka Tuuri visar foton som han har tagit av parken, också sådana som inte har visats tidigare.

Se på videon vad globetrottern Ville Haapasalo upplevde när han besökte Helsingfors vrakpark https://www.youtube.com/watch?v=xg2nCPWVsxQ

På Helsingforsdagen ordnar Helsingfors idrottsverk och Oy Sea Safety Scandinavia Ltd. även guidade dykningar med dykapparater på Simstadion (Hammarskjöldsvägen 5, Helsingfors).  Under Helsingforsdagen kan man på Simstadion kostnadsfritt pröva dykning med dykapparater under professionell ledning kl. 11–17. På bottnen av Simstadions bassäng finns en sjörövare och bilder av vrakparken. Dykarna kan också pröva på en rolig undervattensbössa, torid bubble. Dykningarna är avsedda för tolvåringar eller äldre personer. De som är under tolv ska ha föräldrarnas samtycke.

För mer information kontakta
Intendent Riikka Alvik, Museiverket, tfn 0295 33 6220, riikka.alvik@museovirasto.fi
Intendent Minna Koivikko, Museiverket, tfn 0295 33 6215, minna.koivikko@museovirasto.fi
Kommunikationschef Essi Eranka, Helsingfors stads idrottsverk, tfn 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi
Verkställande direktör Kalevi Flinck, Oy Sea Safety Scandinavia Ltd, tfn 040 900 3010, kalevi.flinck@seasafety.net

 SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket