Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Tidningen Itä-Häme donerade sin historiska bildsamling till Museiverkets Journalistiska bildarkiv

Tidningen Itä-Häme donerade sin historiska bildsamling till Museiverkets Journalistiska bildarkiv


Tidningen Itä-Häme har donerat sin negativsamling till Journalistiska bildarkivet JOKA vid Museiverkets Bildsamlingar. JOKA erbjuder det sköra materialet goda förvaringsförhållanden och gör de gamla nyhetsbilderna tillgängliga för allmänheten på webben. Tidningens negativsamling är ett viktigt tillägg till samlingarna, för den är den första bildsamlingen av en lokaltidning i JOKA:s samlingar.

I den här videointervjun berättar huvudredaktören Jari Niemi varför Itä-Häme donerade sin fotografisamling till Journalistiska bildarkivet

Tidningen Itä-Häme har lästs i Heinolatrakten redan i nästan 90 år. Det första numret kom ut i december 1927. Till en början utkom tidningen en gång i veckan, men under årtiondenas lopp har utgivningen utökats. Nuförtiden utkommer Itä-Häme sex gånger i veckan och har över 20 000 läsare i Heinola, Gustav Adolfs, Sysmä, Joutsa och Pertunmaa.

Tidningens negativsamling omfattar pressbilder från 1950-talet ända till tidigt 2000-tal. Från tidigt 1960-tal har även några fotografialbum med bilder och tidningsklipp ur tidningen bevarats. Med de gamla pressbilderna har mycket lokal historia bibehållits.

Under sin 35-åriga karriär dokumenterade tidningens fotograf Anja Halla till exempel de gamla trähusen i Heinola som inte längre finns. Halla var bland de första kvinnliga pressfotograferna i Finland och hon fotograferade för tidningen Itä-Häme under åren 1963–1998.

Journalistiska bildarkivet JOKA grundades som en del av Museiverkets Bildsamlingar 2014. JOKA förvarar och publicerar pressbilder. Tillsammans med andra museer och arkiv tryggar den bevarandet av viktiga fotografers och tidningars samt tidskrifters bildsamlingar.

I sina samlingar har JOKA ett antal fotografsamlingar, till exempel de gamla pressbildssamlingarna av tidningarna Maaseudun Tulevaisuus och Kaleva samt nyhetsbildbyrån Pressfotos bildarkiv. Totalt består samlingarna av över femton miljoner bilder. Itä-Hämes negativsamling är ett viktigt tillägg till samlingarna, för den är den första bildsamlingen av en lokaltidning i JOKA:s samlingar.

Bilderna i Itä-Hämes provsamling berättar om vad som hände i Heinola sommaren 1964

Mer information:
intendent Inkamaija Iitiä, tfn 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi
amanuens Raija Linna, tfn 0295 33, raija.linna@museovirasto.fi

Pressbilder

Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. Vid publicering bör nämnas fotografens namn. All annan användning är förbjuden. Klicka på bilden för att ladda den.
Urho Kekkosen vuoden 1961 Cadillac
President Urho Kekkonens limousine Cadillac Fleetwood 75 Imperial från 1961 drog beundrande blickar till sig i juli 1964. Kekkonen anlände i sin tjänstebil till Joutsaregionens jord- och skogsbruksutställning. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M02:2)

Tytöt lukevat sarjakuvalehtiä
Jaana Helena Röksa och Marjaana Saarinen tillbringade en varm julidag i Heinola 1964 med att läsa serietidningar. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M:1)

Muusikoita Italiasta
Orkesterdirigenten Enrico Tacconi (till vänster) och trumpetisten Tirccio Sebastiano njuter av sommaren i Heinola i juli 1964. Musikerna kommer från staden Modena i Italien. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M:4)
Lasten kesäleiri Heinolassa
På Kukonnotko gård i Syrjäkoski i Heinola hålls ett sommarläger för barn i juli 1964. Flickorna i tältet kommer från Helsingfors landskommun: från Korso, Räckhals och Östra Haxböle. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAH2M:10)
Röykkälän tilan tuleva isäntä
15-årige Vilho Ilmari kör en Fordson Super Major-traktor på Röykkälä gård i byn Marjotaipale i Joutsa i juli 1964. Han är den blivande husbonden på den över 400 år gamla gården. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M01:7)
Urho Kekkosen vuoden 1961 Cadillac
President Urho Kekkonens limousine Cadillac Fleetwood 75 Imperial från 1961 drog beundrande blickar till sig i juli 1964. Kekkonen anlände i sin tjänstebil till Joutsaregionens jord- och skogsbruksutställning. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M02:2)
Joutsan seudun maa- ja metsätalousnäyttely
Arrangörerna av Joutsaregionens jord- och skogsbruksutställning ställde post-, telegraf- och telefontjänster till besökarnas förfogande i juli 1964. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M02:3)
Nuori mies ohjaa lossia
Den unge mannen Heikki Kitinprami (i förgrunden) styr färjan över Korkeasaari sund tillsammans med Erkki Kaikkonen i Sysmä kommun en söndag i juli 1964. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M:13)
Stig-Olof Fagerström (S.O. Fagerström)
Stig-Olof Fagerström (S.O. Fagerström) vann nordiska mästerskapet i racerbåtarnas mästerskapskörning i ån Jyrängönvirta i Heinola 16.8.1964. Tävlingens överdomare och tillika representant för Motorförbundet, direktör Vahvaselkä (med ryggen mot kameran) och vice ordförande för Heinola motorbåtsklubb Ilola gratulerar mästaren. Foto: Itä-Häme/JOKA/Museiverket (JOKAIH2M03:2)

Itä-Hämeen albumi JOKA Kokoelmakeskus
Bilder, negativ och artiklar ur Itä-Häme klistrades i fotoalbum på 1960-talet. Foto: Tiina Oasmaa/JOKA/Museiverket
Journalistiska bildarkivet JOKA:s samlingar finns i Museiverkets center för samlingar och konservering i Vanda. Foto: Tiina Oasmaa/JOKA/Museiverket SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket