Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Guldhalsringen från Nousis ‒ Finlands finaste guldsmycke från järnåldern ställs ut för första gången i Nationalmuseet

Guldhalsringen från Nousis ‒ Finlands finaste guldsmycke från järnåldern ställs ut för första gången i Nationalmuseet


Halsringen i guld som hittades år 1770 i Nousis och som nu ställs ut i Nationalmuseet är det finaste järnåldersföremålet som hittats i Finland. Smycket tillhör samlingarna vid Statens historiska museum i Sverige, eftersom värdefulla markfynd även från Finland enligt lag skulle levereras till Stockholm. Nu ska smycket lånas och visas på Nationalmuseets nya utställning Förhistorien som öppnades i april. Guldhalsringen visas för allmänheten fr.o.m 19.9.2017.

Guldhalsringen från Nousis, som är dekorerad med orm- eller drakhuvuden, är ett konstprov av en skandinavisk guldsmed. Ringen väger omkring 200 gram och guldet som har använts i ringen kan härstamma från Romarrikets kärnområden. Halsringen har möjligtvis gömts i samband med en offerceremoni. Man känner till motsvarande fenomen från Skandinavien och Estland.

Smycket kan dateras till 200-talet, till den så kallade yngre romartiden då det romerska riket redan började närma sig sitt fall. Tack vare pälshandeln ökade välståndet framför allt i Egentliga Finland, varifrån också alla guldföremål från den yngre romartiden härstammar. Till Finland kom de från Skandinavien eller via Skandinavien från Romarrikets norra provinser.

Smycket är ett exceptionellt värdefull arkeologiskt föremålsfynd, eftersom man har hittat mycket få guldföremål i Finland. Halsringen hittades tillsammans med en enklare guldring med stämpeldekor i Nousis år 1770. Finland var då en del av Sverige och således inlöste kronan smycket till sina samlingar. Den andra ringen inlöstes inte och den har kommit bort.

Guldhalsringen från Nousis har aldrig tidigare ställts ut i Nationalmuseet. Historiska museets beslut att bevilja långtidslånet är exceptionellt. Gesten uppmärksammar hundraårsjubileet för Finlands självständighet och påminner samtidigt för egen del om Finlands och Sveriges gemensamma historia.

Ytterligare information
Projektchef Hanna Forssell, tfn 0295 33 6475, hanna.forssell@kansallismuseo.fi

Pressbilder

Dessa bilder är avsedda endast för massmedia. Vid publicering bör nämnas fotografens namn. All annan användning är förbjuden.
Klicka på bilden för att ladda den.

Nousiainen1Guldhalsringen från Nousis. Historiska museet, Sverige. Foto: Ulf Bryxe, Historiska museetNousiainen3
Guldhalsringen från Nousis. Historiska museet, Sverige. Foto: Ulf Bryxe, Historiska museet


 SidkartaSenast uppdaterad 8.8.2017
© Museiverket