Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg
Paasikivi-Samfundet donerar ett porträtt av president Urho Kekkonen, målat av Ilja Glazunov år 1973, till Finlands nationalmuseum att ställas ut på Ekudden

Paasikivi-Samfundet donerar ett porträtt av president Urho Kekkonen, målat av Ilja Glazunov år 1973, till Finlands nationalmuseum att ställas ut på EkuddenDen ryske konstnären Ilja Glazunov (1930‒2017) som målade porträttet av president Urho Kekkonen var på 1970-talet en känd konstnär även i Finland. Han avporträtterade många statsöverhuvuden i olika länder, filmstjärnor och kända finländare. Initiativet till ett porträtt av president Kekkonen kom från sovjetledningen. Formell beställare av det föreslagna verket som godkändes av ”Ekudden” var sedermera Paasikivi-Samfundet. Glazunov målade presidentporträttet i Helsingfors år 1973 i konstnären Laila Pullinens ateljé.

Den officiella överlåtelsen äger rum den 5 februari 2018 på Ekudden och verket överräcks av Paasikivi-Samfundets ordförande Matti Vanhanen och samfundets delegation.

”I den ursprungliga versionen utgjordes bakgrunden av Finlands karta och delar av Sovjetunionens territorium målade i mörka toner. Efter att jag hört att bakgrunden inte behagade presidenten, bad jag konstnären överväga att den ändras. I bakgrunden målades sedan finländska landskap och finländsk natur, där även Kekkonen trivdes. President Kekkonen själv var nöjd med slutresultatet”, minns Martti Enäjärvi, medlem i Paasikivi-Samfundets delegation, tiden då verket uppkom.

Färdigställandet av porträttet firades den 27 november 1973, på Paasikivi-Samfundets årsdag, i närvaron av presidentparet och den högsta ledningen i Finland. Porträttet placerades ursprungligen i Finlandiahuset där man redan hade hållit första delen av Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen. Därefter har verket varit utställt bland annat i hotell Presidentti, på Ekudden och i utrikesministeriet, varifrån det nu flyttas tillbaka till Ekudden. Porträttet har under åren visats på flera utställningar runtom i Finland, senast i Kouvola konstmuseum Poikilo år 2017.

”Verket intresserar säkert besökarna på Ekudden och det kommer att placeras på samma ställe där det hängt tidigare, i foajén, där det påminner om husets långvarigaste invånare. Besökarna har från och till frågat efter målningen och tack vare Paasikivi-Samfundets donation kan vi besvara önskemålen.” säger intendent Mikko Teräsvirta från Ekudden.

Paasikivi-Samfundet grundades 1958. Samfundet strävar efter att främja intresset för Finlands utrikespolitik och internationell politik i största allmänhet i olika medborgarkretsar. Sällskapet hedrar samtidigt minnet av president J. K. Paasikivi och det politiska arvet som han lämnat efter sig. Paasikivi-Samfundet rf och de regionala Paasikivi-Samfunden runtom i Finland är självständiga medborgarorganisationer specialiserade på att ordna möten, föredrag, seminarier och debatter där inhemska och utländska föreläsare öppet kan diskutera teman inom internationell politik och utrikespolitik.

Ekudden, som Amos Anderson donerade till staten 1940, var tjänstebostad för tre finska presidenter, Risto Ryti, C. G. E. Mannerheim och Urho Kekkonen, samt skådeplats för många politiska förhandlingar och avgöranden. Efter president Kekkonens bortgång invigdes Ekudden som museum i december 1987. Museet ingår i Nationalmuseets museifamilj.

Ytterligare information
Intendent Mikko Teräsvirta, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6374
Paasikivi-Samfundets sekreterare, Katariina Enäjärvi-Miinin, katariina.enajarvi@paasikivi-seura.fi, tfn 050 599 3252

EKUDDEN
Fölisövägen 15, Helsingfors
Öppet 4.1–31.3 lör-sön kl. 11–17 / 1.4–30.9 ons-sön kl. 11–17 / 1.10–31.12 lör-sön kl. 11–17
www.kansallismuseo.fi

Pressbild

Den här bilden är avsedd endast för massmedia. Vid publicering bör nämnas fotografens namn. All annan användning är förbjuden.
Klicka på bilden för att ladda den.

UKKn muotokuva Ilja Glazunov

Ilja Glazunov
Urho Kekkonen, 1973
olja på tyg, 212,0 x 134,0 cm
Nationalmuseum
Foto: Finlands Nationalgalleri / Henri Tuomi

 SidkartaSenast uppdaterad 26.1.2018
© Museiverket