Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg

Museernas Finna


Inom projektet Museum 2015 gav man vid behov teknisk support till museerna och bistod dem vid kartläggningen av hur de ska kunna göra sina materialbestånd tillgängliga på webben. Inom projektet svarade man - i samarbete med Nationalbibliotekets projekt för det nationella digitala biblioteket - också för att Museernas Finna är ändamålsenlig och håller hög kvalitet.

Sedan början av år 2016 Museiverkets Arkiv- och informationstjänster ger Finna-stöd:

Specialplanerare
Terhi Aho
terhi.aho@nba.fi
tel. 0295 33 6132
Specialplanerare
Helena Ojala
helena.ojala@nba.fi
tel. 0295 33 6136Du kan läsa mera om kundgränssnittet Finna här:

Museernas Finna
: https://museot.finna.fi/?lng=sv
Finna: https://www.finna.fi/?lng=sv
Det nationella digitala biblioteket: http://www.kdk.fi/sv


Spridning av museimaterial i Finna


Administrativa frågor
För utläggning av material i Finna krävs serviceavtal med Nationalbiblioteket. Serviceavtalet kan laddas ned på https://www.kiwi.fi/display/finna/Sopimukset+ja+toimintaperiaatteet.

Tekniska frågor
För att kunna leverera material ska ni ha ett gränssnitt som är kompatibelt för alla funktioner enligt transportprotokollet OAI-PHM. Mer information om OAI-PMH och de tjänster som ingår i det finns på http://www.openarchives.org/pmh/. Att bygga och införa ett gränssnitt är alltid en individuell process. Museerna kan skapa sina gränssnitt till exempel med hjälp av öppen källkod. En lista över dessa tillämpningar finns på http://www.openarchives.org/pmh/tools/tools.php. Inget av de finländska museer som tillhandahåller material genom Finna har använt en tillämpning med öppen källkod, utan i samtliga fall har leverantören av museets samlingsförvaltningssystem byggt upp gränssnittet i anslutning till själva systemet.

Oavsett om man väljer öppen källkod eller en individuell lösning som utgår från museets samlingsförvaltningssystem, är det klokt att anlita it-expert vid implementeringen av gränssnittet. Museer som inte besitter denna expertis bör gärna anlita externa experter. Det material som levereras till Finna ska vara i XML-format och ha en struktur enligt LIDO-schemat. SidkartaSenast uppdaterad 22.12.2015
© Museiverket