Vasen-bg Museiverket   Registret för personal KontaktuppgifterRespons

Suomeksi | In English

Oikea-bg

Vrouw Maria och tillgängligheten


Bild: Aalto-universitetet (2011)I målen för projektet Vrouw Maria under vattnet ingick en ökad tillgänglighet till objektet. Tillgängligheten ökades bl.a. genom en fältarbetsblogg, virtuell simulering samt genom digitalisering av föremål som har bärgats från vraket. Det var särskilt viktigt att förbättra tillgängligheten eftersom Vrouw Marias vrak ligger i ett specialbegränsningsområde i Skärgårdshavets nationalpark. I området finns också ett skyddsområde i enlighet med lagen om fornminnen, så rekreationsdykning till vraket är förbjudet.

Vrouw Marias fältarbetsblogg berättade om fältarbetets framsteg, händelser och resultat. Utöver text visades också videofilm och stillbilder från robotkamera eller dykare. Bloggen uppdaterades dagligen direkt från fältet via 3G-nätet. På bloggen kunde användarna kommentera händelser samt ställa frågor.

Bloggen startades sommaren 2010. Under den första veckan hade sidan nästan 8000 besökare, den andra veckan cirka 2000.

3D-simuleringen som visade Vrouw Marias vrak samt dess undervattens- och ljudlandskap är ett sätt att förbättra vrakets åtkomlighet virtuellt. Simuleringen gjordes i samarbete med Aalto-universitetets Medialaboratorium.

Simuleringen visar till en början tidens gång på platsen, från det att Vrouw Maria sjönk till våra dagar. Därefter följer en interaktiv del där besökaren virtuellt kan navigera både på själva vraket och i det omgivande landskapet. Genom simuleringen kan besökaren också lyssna på undervattensljudlandskapet och dess förändringar. Simuleringen presenterar en möjlig tolkning av vraket samt dess landskap och ljudlandskap baserat på bl.a. information som inhämtats från fältet.

Bild: Museiverket (2011)En del av de föremål som har bärgats från vraket (t.ex. kritpipor, zinktacka, blyplomb och keramikflaska) har mätts tredimensionellt med en optisk skanner. Genom digitala modeller framtagna på detta sätt var det enklare att granska föremålens detaljer än på de ursprungliga föremålen som finns i museets vitrinskåp, eftersom dessa kan vridas fritt utan risk för skador ens på de mest ömtåliga föremålen.


 SidkartaSenast uppdaterad 21.8.2015
© Museiverket