Etusivu > Kartanoista kerrostaloihin > 1800-luvun tiilirakennuksia

1800-LUVUN TIILIRAKENNUKSIA


Helsingin yliopiston kirjasto

Carl Ludvig Engel suunnitteli Helsingin yliopiston kirjaston vuonna 1833. Rakennustyö tehtiin vuosina 1836-1840. Pohjamuodoltaan suorakaiteisen kirjastorakennuksen pääsisätiloina on kolme suurta tynnyriholvattua salia. Empiretyyliin muotoiltu ulkoasu on pylväiden ja pilastereiden jäsentämä.


Vammalan (Tyrvään) uusi kirkko

Vammalan keskustaan rakennettu Tyrvään uusi kirkko on valmistunut vuonna 1855. Puhtaaksi muuratusta tiilestä rakennetun sisäviisteisen ristikirkon on suunnitellut P.J. Gylich. Sen arkkitehtuurille antaa leimansa länsisakaraan liittyvä komea kaksoistornipääty. Vehmaan hautausmaan ympäröimä kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Vammaskoskeen pistävällä niemellä.


Loviisan kirkko

Esplanadipuiston länsipäähän vuosina 1862-65 rakennetun länsitornillinen tiilikirkon on suunnitellut arkkitehti G.T. Chiewitz.

Uusgoottilaisen kirkon julkisivuissa on runsaasti erilaista tiiliornamentiikkaa. Kolmilaivaisessa kirkkosalissa on kimppupilarien kannattamat tiiliholvit.

Tiili on myös Chiewitzin piirtämien Someron ja Uudenkaupungin kirkkojen rakennusmateriaalina.


Vaasan ortodoksinen kirkko

Pyhän Nikolauksen muistolle pyhitetty kirkko on hovioikeudentalon tavoin arkkitehti Setterbergin suunnittelema. Vuonna 1862 valmistunut punatiilestä muurattu kirkko on puisten kasarmirakennusten ympäröimällä aukealla torilla. Bysanttilaista keskeiskirkkoperinnettä seuraavassa kirkossa on runsaasti uusgoottilaisia muotoaiheita.


Uspenskin katedraali, Helsinki

Helsingin merellistä kaupunkikuvaa hallitseva Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle pyhitetty Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko on suurin läntisessä Euroopassa toimivista ortodoksisista katedraaleista.

Punatiilestä muuratun venäläis-bysanttilaista tyyliä edustavan kirkon suunnitteli venäläinen arkkitehti Aleksei M. Gornostajev ja se valmistui vuonna 1868. Ulkohahmoa hallitsee korkeakaulainen telttamaiseen kattoon ja sipulikupoliin päättyvä keskitorni.


Verla

Insinööri Hugo Neuman perusti vuonna 1872 Verlan puuhiomon Mäntyharjun uittoreitin alajuoksulle. Tehdas paloi jo neljän vuoden kuluttua sen perustamisesta, mutta toimintaa jatkettiin pian.

Itävaltalaissyntyinen paperimestari Gottlieb Kreidl, saksalainen paperimestari Luis Haenel ja viipurilainen liikemies, konsuli Wilhelm Dippell perustivat uuden yhtiön vuonna 1882. Pahvikuivaamo tuhoutui tulipalossa vuonna 1892, ja tilalle tehtiin nykyinen nelikerroksinen punatiilinen kuivaamorakennus. Sen suunnitteli viipurilainen arkkitehti Carl Eduard Dippell. Palovaaran vuoksi myös puuhiomo ja pahvitehdas muurattiin punatiilestä vuonna 1895.

Puuhiomo, pahvitehdas ja kuivaamo ovat poikkeuksellisen rikasmuotoista tiiliarkkitehtuuria. Koska seinät rakennettiin vanhan puisen tehdasrakennuksen ympärille, tuotanto voitiin pitää koko rakennusajan käynnissä.

Verla on merkitty vuonna 1996 Maailmanperintökohteeksi. Se on myös valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys.


Inhan ruukki, Ähtäri

Inhan eli Gustafsforsin ruukki on yksi maamme sisäosiin 1800-luvun puolivälissä perustetuista järvimalmia hyödyntäneistä rautaruukeista. Ruukin patruunan asuinrakennus on valmistunut 1899 arkkitehti K.V. Reiniuksen suunnittelemana. Tiilestä muurattu rappaamaton uusrenessanssirakennus on aikakautensa komein ruukinkartanorakennus.


Pohjoisranta 4, Helsinki

Theodor Höjerin suunnittelema uusrenessanssityylinen asuinkerrostalo Helsingin Kruunuhaassa valmistui vuonna 1885.

Julkisivujen jäsentely on 1800-luvun loppupuolen nk. kertaustyyleille ominaisella tavalla runsasmuotoista: rustikoidun alaosan voimakas syvyysvaikutelma kevenee ylemmissä kerroksissa ja puhtaaksimuurattua tiilijulkisivua jäsentävät rapatut kerros- ja räystäslistat.

Helsingin yliopiston pääkirjasto. Kuva Museovirasto/RHO.

Helsingin yliopiston pääkirjasto. Kuva Museovirasto/RHO.

Vammalan (Tyrvään) uusi kirkko. Kuva Museovirasto/RHO.

Vammalan (Tyrvään) uusi kirkko. Kuva Museovirasto/RHO.

Loviisan kirkko. Kuva Museovirasto/RHO.

Loviisan kirkko. Kuva Museovirasto/RHO.

Vaasan ortodoksinen kirkko. Kuva Museovirasto/RHO.

Vaasan ortodoksinen kirkko. Kuva Museovirasto/RHO.

Uspenskin katedraali, Helsinki. Kuva Museovirasto/RHO.

Uspenskin katedraali, Helsinki. Kuva Museovirasto/RHO.

Verlan rakennuksia. Kuva Museovirasto/RHO.

Verlan rakennuksia. Kuva Museovirasto/RHO.

Inhan ruukki. Kuva Museovirasto/RHO.

Inhan ruukki. Kuva Museovirasto/RHO.

Pohjoisranta 4 Helsingin Kruunuhaassa. Kuva Museovirasto/RHO.

Pohjoisranta 4 Helsingin Kruunuhaassa. Kuva Museovirasto/RHO.

Sivun alkuun

Takaisin luetteloon