Etusivu > Sanasto > Kalkki

Kalkki

Rakennuskalkin valmistus Suomen kallioperässä olevat kalkkikiviesiintymät jakautuvat lounaissuomalaiseen kalsiittikiveen ja itäsuomalaiseen dolomiittikiveen. Molemmista kivilaaduista puuttuvat luonnolliset hydrauliset ominaisuudet, jotka syntyvät kalkkikivessä epäpuhtauksina esiintyvien silikaattimineraalien vaikutuksesta. Historiallisten laastien hydraulisuus (laastin kyky kovettua kosteissa olosuhteissa) on syntynyt kalkinpolton yhteydessä, kun kalkkiin on lisätty tuhkaa, kalsinoitua savea, masuunikuonaa tai muita vastaavia lisäaineita. Keskiajalla kalkkia saatiin louhoksista, joista Kemiön Förbyn kalkkilouhos mainitaan asiakirjoissa vuonna 1329, tai kerättiin irtolohkareina erityisesti Ahvenanmaalla. Kalkki poltettiin yksinkertaisissa maauuneissa.

Huosianmaankallion kansanomainen kalkkiuuni Vimpelissä. Kuva Karim Peltonen 1995, Museovirasto/RHO

Huosianmaankallion kansanomainen kalkkiuuni Vimpelissä. Kuva Karim Peltonen 1995, Museovirasto/RHO

Kalkkilaasti

Kalkkilaasti sekoitetaan kalkista, hiekasta ja vedestä. Hiekka on laastin runkoaine, joka ottaa vastaan laastiin rakenteessa kohdistuvan kuormituksen. Kalkki toimii laastin sideaineena, joka sitoo kovettuessaan runkoaineen hiekkarakeet yhteen ja kiinnittää laastin kiviin tai tiiliin. Vesi muodostaa sideaineen kanssa juoksevan seoksen ja vaikuttaa laastin työstettävyyteen. Laastiin voidaan sekoittaa myös erilaisia lisäaineita, jotka tehostavat tai hidastavat laastin kovettumista, lisäävät sen huokoisuutta, tiivistävät laastin koostumusta tai estävät veden imeytymistä laastipintaan.

Keskiajalla kalkkilaasti valmistettiin sekoittamalla hiekkaa ja kalkkihaudassa märkäsammutettua kalkkitahnaa, jossa vesi oli jo mukana. Keskiaikaiset kalkkilaastit olivat nykyisiin laasteihin verrattuina hyvin lihavia, toisin sanoen niissä oli runsaasti kalkkia verrattuna hiekan määrään. Laasteista on löydetty karvoja, hiiltä ja tiilimurskaa, joita on lisätty lujittamaan laastia tai nopeuttamaan sen kovettumista.

Kalkkimaali

Kalkkimaali valmistetaan märkäsammutetusta kalkista (kalkkitahnasta) ja alkalisuutta kestävistä väripigmenteistä.Takaisin sanastoon